οικονομία

ΕΚΤ: Φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων

Τις αποφάσεις τους για την νομισματική πολιτική θα λάβουν σήμερα στην Αθήνα οι Διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Η σημερινή συνεδρίαση, στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και με οικοδεσπότη τον Γιάννη Στουρνάρα, λαμβάνει χώρα στον απόηχο της επενδυτικής βαθμίδας από την Standard & Poor΄s για τη χώρα μας, αλλά και της συμφωνίας της Alpha Bank με την Unicredit.

Με δεδομένο το κλίμα ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και των νέων αβεβαιοτήτων που προκαλεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, στο σύνολο τους οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες προσανατολίζονται σε μια απόφαση παύσης των αυξήσεων στα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ αύξησε για δέκατη φορά τα επιτόκια του Ευρώ, τα οποία έχουν ενισχυθεί συνολικά κατά 425 ποσοστιαίες μονάδες. Η τελευταία αύξηση επιτοκίων στην οποία προχώρησε η ΕΚΤ ήταν κατά 25 μονάδες βάσης και με αυτήν το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αυξήθηκαν σε 4,50%, 4,75% και 4% αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει δια ζώσης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή εξ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μία εθνική κεντρική τράπεζα. Η συνεδρίαση στην Αθήνα είναι η πρώτη μετά από δεκαπέντε χρόνια και η τρίτη που γίνεται μετά το 2005 και το 2008.

Εντυπωσιακή η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας

Χθες βράδυ, πάντως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ επαίνεσε την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει.

Μιλώντας στην διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της η Τράπεζα της Ελλάδος, αναγνώρισε ότι, η κρίση που ξέσπασε το 2009 -και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που συνεπαγόταν- είχε εξαιρετικά βαρύ τίμημα.

lagarde

“Από το 2008 έως το 2016, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε περισσότερο από το ένα τέταρτο. Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στο αποκορύφωμά του. Και τη στιγμή που η οικονομία ανακάμπτει και οι μεταρρυθμίσεις καρποφορούσαν, η καταστροφή χτύπησε ξανά. Η πανδημία ακινητοποίησε τα ταξίδια και τον τουρισμό και η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά επιπλέον 9% το 2020.

Σε όλη αυτή την περίοδο, η Ελλάδα βρέθηκε επίσης στην πρώτη γραμμή των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Η κλιματική κρίση ήταν πάντα παρούσα, όπως αποδείχθηκε τραγικά αυτό το καλοκαίρι. Και η Ελλάδα έχει επίσης υποστεί το κύριο βάρος των διαφόρων μεταναστευτικών κρίσεων που έπληξαν την Ευρώπη.

Ωστόσο, παρά αυτή τη διαδοχή οπισθοδρομήσεων, η ανθεκτικότητα της χώρας ήταν αξιοσημείωτη”, προσέθεσε. Ωστόσο, όπως είπε, πλέον το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 10% πάνω από το προ-πανδημικό επίπεδο – μια πολύ ισχυρότερη επίδοση από τη ζώνη του ευρώ συνολικά. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε επίσης απότομα και ήταν 10,9% τον Αύγουστο, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι με μια ισχυρότερη οικονομία, η χώρα μπόρεσε να εργαστεί περαιτέρω μέσω της πρόκλησης του χρέους της, με αποτέλεσμα ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το ανώτατο όριο του 206% το 2020, μια από τις ταχύτερες μειώσεις στον κόσμο. Δύο οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν πρόσφατα τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε κατάσταση επενδυτικής βαθμίδας.

Αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεταρρυθμίσεων η επενδυτική βαθμίδα

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της χαρακτήρισε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς, προσπαθειών, μεταρρυθμίσεων, προσήλωσης και ανθεκτικότητας.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη συνεχούς πειθαρχίας ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι είναι σίγουρη ότι “σε όρους δημοσιονομικής πολιτικής και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, οι Έλληνες πολίτες και οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν”.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τη χώρα μας η επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι πάντα υπάρχουν κίνδυνοι αλλά σημείωσε ότι η “προσέγγιση στον κίνδυνο είναι να προσπαθούμε να προβλέψουμε, να βρούμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα εκείνα που θα υποστηρίξουν τη δυναμική της οικονομίας και θα αναπτύξουν τις δυνατότητες της”.

Ψήφος εμπιστοσύνης από την UniCredit

Σχετικά με την κατάθεση προσοφορά από τη UniCredit για αγορά του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην Alpha Bank η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι αποτελεί ένα ξεκάθαρο δείγμα εμπιστοσύνης και είναι μία δήλωση από ένα μεγάλο διεθνές τραπεζικό ίδρυμα που ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά, σε μία ελληνική τράπεζα και επίσης επιδιώκει συνεργασία μαζί της. Δεν απέκλεισε μάλιστα να υπάρξουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα καθώς όπως είπε “ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει μεταμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου..

Ως προς την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας έχει αλλάξει πλήρως από την κρίση 2008-2009. Υποστήριξε ότι το ύψος των κεφαλαίων, της ρευστότητας, της μόχλευσης, όλα αυτά έχουν αλλάξει σημαντικά. Πρόσεθσε ότι και το ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα από το οποίο λειτουργούν οι τράπεζες έχει γίνει πιο στέρεο. Η εποπτεία είναι πιο αυστηρή, τα τεστ αντοχής είναι πιο τακτικά και θέτουν το σύστημα σε δοκιμασίες.

Τέλος, για την αβεβαιότητα λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες παρακολουθούν προσεκτικά κάθε επίπτωση στην οικονομία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button