πολιτική

Ο Μητσοτάκης προχωρά για ιδιωτικά ΑΕΙ και οπαδική βία

Για την πρώτη πολιτική “κόντρα” του 2024 ετοιμάζεται η κυβέρνηση. Και αυτό καθώς στο σημερινό, τελευταίο για το 2023, υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, το νομοσχέδιο για το “Ελεύθερο Πανεπιστήμιο”, το οποίο ουσιαστικά θα οδηγήσει σε ιδιωτικά ΑΕΙ.

Το νομοσχέδιο αυτό, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, θα έλθει προς ψήφιση μέσα στον Ιανουάριο. Ήδη όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ουσιαστικά η κυβέρνηση παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, χρησιμοποιώντας ως “παραθυράκι” το άρθρο 28.

Με βάση λοιπόν τις προβλέψεις του άρθρου 28 για διακρατικές συμφωνίες, η κυβέρνηση επικαλείται ότι θα επιτραπεί η ίδρυση παραρτημάτων ξένων ιδρυμάτων με συνεργασίες στην Ελλάδα. Επικαλείται επίσης ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) θα θεσπίσει αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και πιστοποίησης της λειτουργίας των ιδιωτικών αυτών ΑΕΙ. Ο ίδιος φορέας φέρεται ότι θα κρίνει και κατά πόσον τα ιδιωτικά αυτά ΑΕΙ επιλέγουν τους φοιτητές τους με ακαδημαϊκά ή κερδοσκοπικά κριτήρια.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέσα στο Γενάρη το πρώτο βήμα για ιδιωτικά ΑΕΙ

Πέραν όμως των ερωτημάτων αντισυνταγματικότητας που γεννά η παράκαμψη του άρθρου 16, φαίνεται πως η ρύθμιση ενδέχεται να ανοίξει την πόρτα ώστε να “βαφτιστούν” ιδιωτικά ΑΕΙ πολλά από τα ιδιωτικά κολέγια που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας. Αυτό θα φανεί από το εάν θα μπορούν να ιδρύουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα, που δεν θα είναι υποχρεωτικά παραρτήματα ξένων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Αλλά και από το ύψος της εγγυητικής επιστολής που θα πρέπει να καταθέσει ο αιτών την ίδρυση ΑΕΙ. Οι κολεγιάρχες φέρονται να πιέζουν ώστε το ποσό αυτό να μην είναι υψηλό.

Ο κ. Μητσοτάκης σε κάθε περίπτωση επιμένει στη δρομολόγηση της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κάνοντας λόγο για μεγάλη μεταρρύθμιση και μάχη με ιδεοληψίες. Η κυβέρνηση δε, όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 όταν βάσει του Συντάγματος μπορεί να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία το 2024.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Και ιδιωτικά ΑΕΙ “από το παράθυρο” και αναθεώρηση του άρθρου 16, σχεδιάζει η κυβέρνηση

Νέα μέτρα κατά της “οπαδικής βίας”

Ο πρωθυπουργός επιμένει όμως και στη συνέχιση των μέτρων κατά της οπαδικής βίας και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα παρουσιάσει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο νέες πρωτοβουλίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, έχει προαναγγείλει “ψηφιακό μπλόκο” στους χούλιγκανς. Αυτό θα επιτευχθεί με μία εφαρμογή η οποία θα κλειδώνει το εισιτήριο του κάθε πολίτη στο κινητό του. αφού έχει ελεγχθεί η ταυτοπροσωπία του μέσω του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνιών.

“Άρα πλέον κάποιος πολίτης ο οποίος θα θελήσει να μπει στο γήπεδο θα έχει ταυτοποιηθεί ότι είναι ο τάδε που έχει αυτό το κινητό και λίγο πριν την είσοδό του στο γήπεδο μέσω του κινητού του θα μπορεί να εισέρχεται”, είχε δηλώσει σχετικά ο κ. Παπαστεργίου.

Σημειωτέον ότι αύριο Πέμπτη, οι 14 ΠΑΕ της Super League και η διοίκηση της Λίγκας έχουν προσκληθεί σε ενημερωτική συνάντηση με τον κ.Βρούτση, τον κ. Παπαστεργίου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι φυσικά τα μέτρα καταπολέμησης της οπαδικής βίας, με έμφαση στις διατάξεις που αφορούν στα τεχνικά ζητήματα της Ηλεκτρονικής Εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων και της ταυτοποίησης του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου.

Σχετικό Άρθρο

Πολιτική

Μητσοτάκης για οπαδική βία: Δεν παίρνουμε αποφάσεις με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις

Τα υπόλοιπα θέματα στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σύστημα Τραύματος,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την πολεοδομική μεταρρύθμιση,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και τον Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο του νομοσχεδίου για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών και την κρατική αρωγή,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο για την έγκριση του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024,

-Εισήγηση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τον καθορισμό υπηρεσιών και ποσοτικών στόχων για την εφαρμογή του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής των υπαλλήλων κατ’ εφαρμογή του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2024.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button