Τα νομοθετικά δώρα του Μητσοτάκη στα “δικά μας παιδιά”
Νομοθετικά «δωράκια» για τον «στενό κύκλο» του Μεγάρου Μαξίμου επιφύλαξε η κυβέρνηση στο τελευταίο νομοσχέδιο της χρονιάς με τις τροπολογίες για τις αυξήσεις των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και την απόσπαση της εταιρίας ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε από την νέα ηγεσία του Δήμου Αθήνας.
Αυτά, ενώ σήμερα πραγματοποιείται η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για το 2023, δίχως κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα πως δεν θα προκύψει κάποια τροπολογία …αντιστοίχου πνεύματος.
Οι τροπολογίες
Θυμίζουμε πως με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ορίζεται πως οι μισθοί των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών αυξάνονται σχεδόν κατά 46%. Προβλέπεται ότι θα ανέλθουν στο 80% των απολαβών του προέδρου του Αρείου Πάγου (8.314,56 ευρώ), πράγμα που σημαίνει πως η μηνιαία αποζημίωση ενώ υπουργού, αναπληρωτή, η υφυπουργού θα φθάνει περίπου τα 7.500 ευρώ.
Αντικειμενικά η αύξηση αυτή αφορά στελέχη που είναι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ταυτοχρόνως υπουργοί δίχως κοινοβουλευτική ιδιότητα. Όπως ενδεικτικά οι δύο υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Σταύρος Παπασταύρου, ο υφυπουργός και Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Γιάννης Μπρατάκος , ο υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογιώργης κι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Επίσης στελέχη που θεωρούνται προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη και προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ όπως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ή ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου.
Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε την εταιρία Ανάπλαση Α.Ε η εποπτεία της οποίας ουσιαστικά αφαιρείται από τον Δήμο Αθήνας μόλις μερικές μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Δήμαρχος Χάρης Δούκας, στην θέση του Κώστα Μπακογιάννη. Προβλέπεται ο διορισμός της διοίκησης της από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς και η σύνθεση αυτού. Αποκλείοντας τον νέο δήμαρχο από τον έλεγχο μίας κρατικής εταιρίας που διαχειρίζεται κονδύλια μεγέθους 45 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για μία ρύθμιση που εμφανίστηκε την τελευταία στιγμή, όμως – όπως κατήγγειλαν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης – είχε σχεδιαστεί πολύ νωρίτερα. Μάλιστα σε έκτακτη παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε την απόσυρσή της συσχετίζοντας την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με τον έλεγχο που είχε εξαγγείλει ο Χάρης Δούκας για την οικονομική διαχείριση της εταιρίας.
Στο θέμα αυτό έσπευσε να απαντήσει ο Κώστας Μπακογιάννης δηλώνοντας πως «για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος» αναφέροντας ότι η ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε δεν σχετίζεται με το έργο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου. Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι η αρμοδιότητα ελέγχου της εταιρίας βρίσκεται στην ευθύνη του Δημοσίου, δηλαδή της κυβέρνησης.
Έντονες αντιδράσεις
Σε πολιτικό επίπεδο πάντως οι δύο τροπολογίες «ένωσαν» την κριτική της αντιπολίτευσης και ιδίως των προοδευτικών κομμάτων.
Εκτός από τον πρόεδρο και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την τροπολογία κατήγγειλε στην Βουλή και ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Εκτιμώντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολιτικός ο λόγος, διότι αντίστοιχα τρία χρόνια πριν είχατε φέρει μια άλλη τροπολογία όταν δώσατε την πλειοψηφία της «Ανάπλασης ΑΕ» στον Δήμο Αθηναίων.Είχατε κάνει τον δήμαρχο, εκλεκτό σας κ. Μπακογιάννη και ανιψιό του Πρωθυπουργού, Πρόεδρο και είχατε δώσει την πλειοψηφία στον δήμο και από την αντίστοιχη δημοτική αρχή, αρκετά μέλη ήταν στο διοικητικό συμβούλιο».
Επίσης εκ μέρους της Νέας Αριστεράς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, επισήμανε με σαφήνεια σε ανάρτησή του πως πρόκειται για «μεθοδολογία “νύχτας” από την κυβέρνηση. Πετάνε ουσιαστικά την δημοτική αρχή της Αθήνας εκτός της “Ανάπλασης Α.Ε.”, μία πράξη που περισσότερο μοιάζει με αντίποινα για το εκλογικό αποτέλεσμα».
Επιπρόσθετα επιχειρήματα για το λόγο που κατατέθηκε η τροπολογία έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. Θυμίζοντας πως «ενώ έναν μήνα πριν είχαμε νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο ασχολήθηκε με όλα τα ζητήματα πλην αυτού, ενώ πριν από τρεις μέρες είχαμε προγραμματικές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού εδώ για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καμία αναφορά σε σχεδιαζόμενη δήθεν διεύρυνση του ρόλου της εταιρείας ώστε να φύγει από την Αθήνα και να πάει στην επικράτεια». Σημείωσε πως «καταλάβατε ότι σας έχει ξεφύγει αυτό κι ότι από 1-1-2024 στην εταιρεία αυτή θα προΐσταται ο εκλεγμένος δήμαρχος ο κ. Δούκας, που δεν ανήκει στην παράταξή σας, δεν ανήκει στην οικογένεια σας, την πολιτική και όχι μόνο, ξαφνικά φέρνετε μία διάταξη η οποία καταλαβαίνετε ότι προκαλεί όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά ευρύτερο κομμάτι του δημοκρατικού τόξου».
Ανάλογη «υποδοχή» υπήρξε από την αντιπολίτευση και για την τροπολογία που αυξάνει τις απολαβές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών. Όπως δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Παύλος Γερουλάνος: «Αύξηση των αποδοχών των Υπουργών σας που δεν είναι Βουλευτές, κατά 46%. Πόσο; Κατά 46%. Την αύξηση του βασικού μισθού; Όχι. Την αναπλήρωση της αγοραστικής τους δύναμης που έχασαν τα τελευταία χρόνια; Ούτε. Πέντε φορές επάνω, 2 χιλιάδες ευρώ αύξηση. Δεν θα βγείτε να τα πείτε αυτά στους ανθρώπους που τους λέτε ότι τους αυξήσατε τους μισθούς;».