Ο ακροδεξιός χορός του Ζαλόγγου στη Βουλή
Εικόνες από ένα σκοτεινό, δυνητικό, μέλλον είχαμε χθες στην Βουλή, όπου κυριάρχησε η κόντρα Δεξιάς – Ακροδεξιάς με αφορμή την τροπολογία για τις άδειες παραμονής μεταναστών. Καταγράφθηκε μια «γκροτέσκα» αντιπαράθεση ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη την Ελληνική Λύση, την Νίκη και τους Σπαρτιάτες, με αναφορές σε… «Σουλιώτισσες», «καμπάνες εκκλησιών που δεν ηχούν» όπως και «κινδύνους αφελληνισμού».
Όλα αυτά στο έδαφος της πρωτοβουλίας Σαμαρά να ζητήσει την απόσυρση της ρύθμισης (που αναμένεται να ψηφιστεί από τα προοδευτικά κόμματα) προκειμένου η χώρα να μην γίνει «φάρος» έλξης για μετανάστες.
Σχετικό Άρθρο
Τροπολογία για μετανάστες: Κομματική πειθαρχία για όλους στη ΝΔ… εκτός Σαμαρά
Στα εντυπωσιακά στοιχεία της αντιπαράθεσης δεν μπορεί παρά να καταγραφεί πως τα κόμματα που προέρχονται από τον χώρο της ακροδεξιάς, όπως όμως και οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας, επισήμαναν πως το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί μείζον ζήτημα στην Ευρώπη. Αναφερόμενοι – εμμέσως πλην σαφώς – στο ακροδεξιό ρεύμα που καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία κ.λ.π) φέρνοντας ανάλογους σχηματισμούς στο προσκήνιο.
Η ακροδεξιά
Η τροπολογία για την παροχή άδειας παραμονής και εργασίας για τους μετανάστες που βρίσκονται στην χώρα 3 έτη προκάλεσε …παροξυσμό στην ακροδεξιά πτέρυγα της Βουλής.
Με τον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης να επιτίθεται στην κυβέρνηση ότι προωθεί την νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Μάλιστα σε μία αποστροφή του λόγου του είπε ότι «φτάσαμε στο σημείο, στην Καλαμάτα παρακαλώ, να απαγορεύει η δικαιοσύνη να κτυπούν οι καμπάνες, διότι ενοχλούνται κάποιοι, έγιναν ασφαλιστικά μέτρα, κύριοι συνάδελφοι και το αποφάσισε ελληνικό δικαστήριο, γιατί ενοχλούνται κάποιοι, το ποιοι ψάξτε το. Αυτός είναι ο πολυπολιτισμός που υπηρετείτε; Εμείς θέλουμε να κτυπάνε οι καμπάνες, να ακούμε ελληνικά, να ακούμε τον Έλληνα να μιλάει, όχι να απαγορεύονται οι καμπάνες».
Στο ίδιο μήκος κύμματος και το κόμμα «Νίκη». Ο εκπρόσωπός του Γιώργος Ρούντας υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «σα σήμερα είναι μια ημέρα τιμής της θυσίας που έκαναν οι ηρωίδες Σουλιώτισσες το 1803 στον Ζάλογγο, οι οποίες εμπράκτως απέδειξαν τι σημαίνει αγάπη στην ελευθερία, στην πατρίδα και στη Δημοκρατία. Ας εμπνευστούμε και σήμερα εμείς από το παράδειγμά τους. Σήμερα, λοιπόν, αυτή την ημέρα μνήμης έχει έρθει προς ψήφιση συμπληρωματικά σε αυτό εδώ το νομοσχέδιο μια εντελώς άσχετη τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».
Σε ακραία μισαλλόδοξη και ρατσιστική ρητορική κινήθηκαν φυσικά οι «Σπαρτιάτες» με τον Βασίλη Στίγκα να εγκαλεί το υπουργείο Μετανάστευσης πως «εκτελεί εντεταλμένη υπηρεσία για την ολική εθνολογική αλλοίωση του ελληνικού πληθυσμού».
Ο στριμωγμένος Άδωνις
Στριμωγμένος εμφανίστηκε απέναντι σε αυτή την κριτική ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ως «κλασσικός» εκπρόσωπος της ακροδεξιάς πτέρυγας της Βουλής επιχείρησε να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να ακολουθεί «σκληρή» πολιτική για την μετανάστευση, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη η ρύθμιση προκειμένου να εξευρεθεί εργατικό δυναμικό για τομείς τις οικονομίας όπως οι κατασκευές, οι οικιακοί βοηθοί και η γεωργία.
Μάλιστα, προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς επικαλέστηκε …ακόμη και την κριτική που ασκεί η αριστερά. Δήλωσε ότι δεν είναι λογική η κριτική των ακροδεξιών κομμάτων γιατί «η διάταξη αυτή δεν μειώνει τη μεταναστευτική πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Ελλάδα, διεθνώς και στα ευρωπαϊκά δεδομένα, θεωρείται από τις χώρες με πολύ αυστηρή και όχι με πολύ χαλαρή μεταναστευτική πολιτική. Πρόσφατα, έχει υπάρξει και ψήφος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τα αριστερά κόμματα, που κατηγορούν την Ελλάδα ακριβώς γι’ αυτό. Δεν μπορεί όλοι να μάς κατηγορούν για το πόσο καλά φυλάμε τα σύνορα ή πόσο αυστηρά φυλάμε τα σύνορα και ξαφνικά η Ελληνική Λύση και ο Κυριάκος Βελόπουλος να καταλαβαίνουν ότι ανοίξαμε τα σύνορα».
Σε δική του παρέμβαση ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης υποστήριξε πως το μήνυμα που στέλνει η τροπολογία είναι «να πούμε ότι εδώ υπάρχουν οι νόμιμοι οδοί και δεν χρειάζεται να πάτε στους διακινητές».
Οχετός ρατσισμού και το φίδι
Στην εικόνα αυτή που παρουσίασε η Βουλή αναφέρθηκαν και οι εκπρόσωποι της προοδευτικής αντιπολίτευσης με τον Δημήτρη Μάντζο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ να μιλά για «ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών άκρας δεξιάς» σημειώνοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με «ένα ιδεοληπτικό χαλί που σας κάνει αυτή τη στιγμή να βρίσκεστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη -όχι απλώς αμήχανη, αλλά ιδιαίτερα δύσκολη, για εσάς- θέση να εξηγείτε στο δικό σας κομματικό ακροατήριο τι ακριβώς έχετε εισαγάγει στη Βουλή προς ψήφιση».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι το κοινοβούλιο βρέθηκε «μπροστά σε αυτόν τον οχετό, σε αυτόν τον παροξυσμό ρατσισμού και φασισμού που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες σε αυτή την Αίθουσα δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστος. Και το τι δεν ακούσαμε. Για ποιους; Για τους καταφρονεμένους και τους ταλαίπωρους. Τι δεν ακούσαμε σε αυτή την Αίθουσα; Και το λέμε αυτό, γιατί ακριβώς τώρα κάποιοι βγάζουν τις μάσκες τους. Το νέο φασιστικό μόρφωμα των Σπαρτιατών κάνει πολιτικό στριπτίζ». Σημείωσε πως «όποιος στέκεται απέναντι σε αυτή την τροπολογία με όρους φασισμού και ρατσισμού θέλει να παραμείνει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, να παραμείνουν τα παλαιοχώραφα της ντροπής, να παραμείνουν οι άνθρωποι ποντίκια στον 21ο αιώνα».
Επίσης ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Νέα Αριστερά τόνισε πως « η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά όλο αυτό το διάστημα έχει νομιμοποιήσει και έχει κανονικοποιήσει όλο τον ακροδεξιό λόγο που ακούμε αυτή τη στιγμή μέσα στη Βουλή και στον οποίον απολογείστε. Διότι τα έχετε πει όλα αυτά που ακούτε από τους ακροδεξιούς σας αντιπάλους, τα έχετε υποστηρίξει όλοι σας το προηγούμενο διάστημα. Και έρχεστε τώρα, γιατί σας μαζεύει η πραγματικότητα, να κάνετε κάτι διαφορετικό». Επισήμανε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «έχετε χτίσει το φίδι. Το έχετε χτίσει, το έχετε μεγαλώσει, το έχετε θρέψει και τώρα θα δαγκώσει και εσάς. Το πρόβλημα είναι ότι δαγκώνει και ανθρώπους, ανθρώπους που έχουν ζωές, οικογένειες και πρέπει να δουλέψουν με δικαιώματα».