Νέα επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα
Νορβηγικής ιδιοκτησίας πλοίο δέχθηκε επίθεση στην Ερυθρά Θάλασσα σήμερα, Δευτέρα (18/12), σε ένα πλήγμα που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, προήλθε από το έδαφος της Υεμένης που ελέγχεται από το, προσκείμενο στο Ιράν, κίνημα των Χούθι.
Το πλήγμα κατά του M/V Swan Atlantic ήταν το τελευταίο από μια σειρά επιθέσεων εναντίον σκαφών εν πλω από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Δεν υπήρχε άμεσα ανάληψη ευθύνης, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, δήλωσαν στο Reuters ότι το σκάφος δέθηκε επίθεση με πολλαπλά βλήματα που εκτοξεύθηκαν από έδαφος ελεγχόμενο από τους Χούθι.
Η ιδιοκτήτρια εταιρία του πλοίου δήλωσε ότι “το σκάφος επλήγη από άγνωστο αντικείμενο και ότι κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε“.
Ο Οϊστάιν Ελγκάν, διευθύνων σύμβουλος της ιδιοκτήτριας εταιρίας Inventor Chemical Tankers, δήλωσε στο Reuters ότι στην επίθεση υπέστη ζημιές η δεξαμενή νερού του πλοίου, αλλά όλα τα συστήματά του λειτουργούν κανονικά.
Η διαχειρίστρια εταιρία Uni-Tankers ανέφερε σε ανακοίνωση ότι το πλήρωμα έθεσε υπό έλεγχο τη μικρή πυρκαγιά που ξέσπασε αφού το σκάφος χτυπήθηκε στη μία του πλευρά. Το πλοίο μεταφέρει φυτικά έλαια και έπλεε προς τη νήσο Ρεϊνιόν.
Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε σκάφη στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας διαμαρτυρόμενοι κατά της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. Δηλώνουν ότι επιτίθενται σε σκάφη που συνδέονται με το Ισραήλ και έχουν προειδοποιήσει τα πλοία να μην πλέουν προς εκεί.
“Η Inventor Chemical Tankers δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ελγκάν.
Δύο μεγάλες εταιρίες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, συμπεριλαμβανομένης της MSC, της μεγαλύτερης στον κόσμο ναυτιλιακής για κοντέινερ, δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι θα αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ ως απάντηση σε επιθέσεις από τις δυνάμεις των Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης.
Η Διώρυγα του Σουέζ, που συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ενέργειας και άλλων προϊόντων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η δίοδος αυτή επιτρέπει στα πλοία να γλιτώνουν χρόνο και χρήματα καθώς αποφεύγουν τον περίπλου ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου.