πολιτική

Η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι το βέτο για Αλβανία και απαντά στη Γερμανία 

Το βέτο στην ένταξη της Αλβανίας έχει βάλει ουσιαστικά στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη. Η απειλή αυτή πάντως έχει φέρει τη χώρα μας απέναντι σε εταίρους, όπως η Γερμανία, που υποστηρίζει ενθέρμως τα Τίρανα, με τον Όλαφ Σολτς να προτείνει λήψη αποφάσεων με διαδικασία ειδικής πλειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε χθες στη Σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους Δικαίου, το οποίο όπως τόνισε αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και σήμερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

“Επί της αρχής η χώρα μας είναι θετική και στηρίζει την ενταξιακή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά με προϋποθέσεις για το σύνολο των χωρών”, είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:

“Στην περίπτωση της Αλβανίας, το ζήτημα του Φρέντι Μπελέρη δεν είναι διμερές. Είναι ζήτημα κράτους δικαίου. Εμείς θέλουμε να αναγνωριστεί ως εκλεγμένος δήμαρχος και να έχει δίκαιη δίκη”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης: “Θέλουμε συνολικά να βοηθήσουμε τα κράτη αυτά να προχωρήσουν, αλλά υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται”.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Σολτς, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: Νομίζω ότι ο σεβασμός των κανόνων του κράτους δικαίου και οι προϋποθέσεις, που θέτουν τα κράτη- μέλη, δεν παρακάμπτονται σε καμία περίπτωση. Εμείς αναμένουμε να γίνει σεβαστό αυτό που λέμε για να προχωρήσει η διαδικασία. Αυτό δεν μπαίνει στο ζύγι”. Ενώ επανέλαβε ότι δεν είναι διμερές ζήτημα, αλλά είναι ζήτημα κράτους δικαίου.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση ανησυχεί πως θα είναι απομονωμένη η Ελλάδα στην ΕΕ, εφόσον υποχρεωθεί σε βέτο για την Αλβανία, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απομόνωσης. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει διατυπώσει τη θέση της σε όλα τα επίπεδα και δια του ίδιου του πρωθυπουργού και δια του υπουργού Επικρατείας, Σταύρου Παπασταύρου, κατά την πρόσφατη του επίσκεψη στον κ.Μπελέρη και δια των ευρωβουλευτών. “΄Έχουμε εξηγήσει τους λόγους που θεωρούμε ότι η θέση μας αυτή διέπεται από δικαιοσύνη”, είπε. Πάντως πρόσθεσε: “Ας μην κάνουμε υποθετικές ερωτήσεις. Ούτως ή άλλως βασικό θέμα της Συνόδου είναι οι διεκδικήσεις για τη χρηματοδότηση στο Πολυετές Δημοσιονομικό πλαίσιο, η αύξηση πόρων για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές”.

Σημειωτέον πάντως ότι νωρίτερα σήμερα ο κ. Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν αναφέρθηκε στο θέμα της Αλβανίας, αλλά τάχθηκε μόνο υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας.

Σημειωτέον επίσης ότι ο κ. Μαρινάκης απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Αθήνα θέσει βέτο στην ένταξη της Αλβανίας, ποια στάση θα τηρήσει όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία. Δηλαδή εάν θα ζητήσει να αποσυνδεθούν οι ενταξιακές διαδικασίες των δύο χωρών, που σήμερα “πάνε πακέτο” ή εάν θα μπλοκάρει ουσιαστικά και την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button