Ελλάδα

Προαστιακός Σιδηρόδρομος: Ξεκινά η κατασκευή σταθμού στο Κρυονέρι

Υπογράφεται το έργο για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής στάσης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου της Αθήνας στο Κρυονέρι. Η υπογραφή της σύμβασης θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου. Ανάδοχος του έργου είναι η ΑΒΑΞ η οποία επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η ΕΡΓΟΣΕ.

Να θυμίσουμε πως o διαγωνισμός ξεκινά (μετά από κάποιες παρατάσεις) στις 7 Φεβρουαρίου 2023 με την κατάθεση των φακέλων ενώ την 14η Φεβρουαρίου είχαμε την αποσφράγιση των προσφορών. Πρόκειται για ακόμα ένα σιδηροδρομικό έργο που αναλαμβάνει η ΑΒΑΞ.

Από το 2022 έχει υπογράψει και εκτελεί από κοινού με την Alstom το έργο σηματοδότησης του τμήματος Θεσσαλονίκη-Ειδομένη ενώ έχει αναλάβει και το έργο ηλεκτροκίνησης του τμήματος Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα.

Πρόκειται για ένα σημαντικό για τη Βόρεια Αττική έργο, καθώς το Κρυονέρι θα ενταχθεί στα δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηρόδρομου αποκτώντας πρόσβαση στο δίκτυο των μέσων σταθερής τροχιάς της πρωτεύουσας. Είναι ο πρώτος νέος προαστιακός σιδηροδρομικός σταθμός για το δίκτυο της Αθήνας εδώ και αρκετά χρόνια.

Ποιος είναι ο νέος σταθμός

Ο νέος προαστιακός σταθμός Κρυονερίου μεταξύ των Σιδηροδρομικών Σταθμών (Σ.Σ.) Δεκελείας και Σ.Σ. Αγίου Στεφάνου, από την Χ.Θ. 30+075 έως την Χ.Θ. 30+225 της σιδηροδρομικής γραμμής (Σ.Γ.) Πειραιά – Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Ειδομένης. Θα έχει σύγχρονα χαρακτηριστικά καθώς προβλέπονται χώροι για την εξυπηρέτηση των επιβατών (Εκδοτήρια Εισιτηρίων, WC Επιβατών, WC Υπαλλήλων, Αποθηκευτικός χώρος) και μηχανολογικοί χώροι για την υποστήριξη της Στάσης και των Σιδηροδρομικών Συστημάτων.

Ο σταθμός Κρυονερίου θα ενταχθεί στο προαστιακό δρομολόγιο Πειραιάς-Χαλκίδα. Με τον νέο σταθμό ο Δήμος Διονύσου με πληθυσμό 40.000 κατοίκων θα διαθέτει δύο προαστιακούς σταθμούς στα διοικητικά του όρια. Θα εξυπηρετεί το σύνολο του Δήμου που στα όρια του είναι επίσης οι περιοχές της Άνοιξης, της Δροσιάς, της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου.

Το κόστος του έργου με ΦΠΑ είναι 7,29 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια του έργου έχει εκτιμηθεί σε 42 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ. Προφανώς λόγω της διάρκειας του θα ολοκληρωθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 ως έργο-γέφυρα.

Σε επίπεδο Προαστιακού Σιδηροδρόμου, αναμένεται η εκτέλεση ακόμα τριών έργων που θα συνδέσουν σημαντικά λιμάνια της Αττικής με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Το πρώτο αφορά την επανενεργοποίηση της παλιάς γραμμής Άνω Λιόσια-Μέγαρα και τα άλλα δύο αφορούν την επέκταση από το Κορωπί προς Λαύριο και από το αεροδρόμιο μέχρι το λιμάνι της Ραφήνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button