“Αβίωτη” η ζωή στη Γάζα – Ανησυχία για τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ
Σφοδρές μάχες συνεχίστηκαν για μια ακόμη ημέρα στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, συνοδευόμενες από επανειλημμένους αεροπορικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς που αφήνουν πίσω τους ισοπεδωμένες περιοχές και τον απολογισμό των νεκρών ολοένα να ανεβαίνει, στον απόηχο των αναφορών για χρήση λευκού φοσφόρου σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ, που έχουν προκαλέσει αναταραχή διεθνώς.
Το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να εξαναγκάσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα, καθώς Άραβες ηγέτες και αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν ότι η εντεινόμενη χερσαία επίθεσή του θα μπορούσε να αφήσει τους αμάχους με λίγες επιλογές καθώς η πείνα εξαπλώνεται και ως εκτούτου το χάος, τροφοδοτώντας τους φόβους για μια μαζική έξοδο των Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο.
Οι ΗΠΑ εξετάζουν έκθεση για τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στο Λίβανο
Ο Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση “ανησυχεί” για μια έκθεση της Washington Post που τεκμηριώνει τη χρήση από το Ισραήλ λευκού φωσφόρου που προμηθεύονται οι ΗΠΑ στο Λίβανο.
Ο λευκός φώσφορος είναι μια εξαιρετικά εμπρηστική, τοξική ουσία που μπορεί να κάψει το μέταλλο και η χρήση του σε μη στρατιωτικές περιοχές απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο.
“Κάθε φορά που παρέχουμε αντικείμενα όπως ο λευκός φώσφορος, ή πραγματικά οτιδήποτε σε έναν άλλο στρατό, το κάνουμε με την προσδοκία ότι θα χρησιμοποιηθεί για νόμιμους σκοπούς και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων”, δήλωσε ο Μίλερ. “Επομένως, το εξετάζουμε αυτό και αναζητούμε πρόσθετες πληροφορίες” συμπλήρωσε.
Τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Al Jazeera, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης ότι το Ισραήλ είχε χρησιμοποιήσει λευκό φώσφορο στη Γάζα και το Λίβανο.
Φόβοι για μαζική έξοδο προς την Αίγυπτο – Οι περισσότεροι κάτοικοι στη Γάζα δεν τρώνε κάθε μέρα
Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό πλήρη ισραηλινό αποκλεισμό από την έναρξη του πολέμου πριν από δύο και πλέον μήνες και τα σύνορα με την Αίγυπτο αποτελούν τη μοναδική άλλη διέξοδο.
Οι περισσότεροι από τον συνολικό πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων της Γάζας εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους και οι κάτοικοι λένε πως είναι αδύνατο να βρουν καταφύγιο ή τρόφιμα στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, όπου πάνω από 18.000 άνθρωποι έχουν ήδη σκοτωθεί και οι μάχες μαίνονται.
Οι κάτοικοι της Γάζας καταγγέλλουν πως όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους πεθαίνουν από την πείνα και το κρύο, όπως και τους βομβαρδισμούς, περιγράφοντας πως πραγματοποιούν απεγνωσμένες εφόδους σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια.
«Άραγε περίμενε κανείς από εμάς ότι ο λαός μας θα πέθαινε από την πείνα, είχε περάσει από κανενός το μυαλό η σκέψη αυτή πριν;», έγραψε ο Ρόλα Γκάνιμ, μεταξύ των πολλών που εκφράζουν απόγνωση στα μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κίνδυνος ελλοχεύει τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια να τα σταματήσουν απελπισμένοι κάτοικοι ή ακόμα και να τα υποχρεώσουν να επιβραδύνουν ταχύτητα σε μια διασταύρωση, δήλωσε ο Καρλ Σκάου, ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ. «Το 50% του πληθυσμού λιμοκτονεί, οι 9 στους 10 δεν τρώνε καθημερινά», είπε το Σάββατο στο Reuters.
Ένας Παλαιστίνιος ανέφερε στο Reuters πως δεν έχει φάει τίποτα τις τελευταίες ημέρες και ότι αναγκάστηκε να ζητιανεύσει για να βρει ψωμί για τα παιδιά του.
«Υποκρίνομαι πως είμαι δυνατός, όμως φοβάμαι ότι θα καταρρεύσω μπροστά τους, οποιαδήποτε στιγμή», περιέγραψε σε τηλεφωνική επικοινωνία, αρνούμενος να κατονομαστεί υπό τον φόβο αντίποινων.
ξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσαν πως 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, το 85% του πληθυσμού της Γάζας, έχουν εκτοπιστεί και περιγράφει ως «κόλαση» τις συνθήκες στις νότιες περιοχές του θύλακα, εκεί όπου έχουν συγκεντρωθεί.
«Αναμένω η δημόσια τάξη να καταρρεύσει πλήρως σύντομα και μια ακόμα χειρότερη κατάσταση να εκτυλιχθεί, περιλαμβανομένων επιδημιών και μιας αυξανόμενης πίεση για μαζικές μετακινήσεις προς την Αίγυπτο», προειδοποίησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Και ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), έγραψε το Σάββατο πως το να ωθούνται οι κάτοικοι της Γάζας ολοένα και πιο κοντά στα σύνορα δείχνει «απόπειρες να μετακινηθούν οι Παλαιστίνιοι στην Αίγυπτο».
Το Ισραήλ αρνείται πως επιδιώκει να εκτοπίσει τους κατοίκους από τη Γάζα
Τα σύνορα με την Αίγυπτο είναι προστατευμένα, όμως μέλη της Χαμάς άνοιξαν με εκρηκτικά τρύπες στα τείχη το 2008 προκειμένου να σπάσουν τον αποκλεισμό. Οι κάτοικοι της Γάζας τα διασχίζουν για να αγοράσουν τρόφιμα και άλλα αγαθά, όμως γρήγορα επιστρέφουν, χωρίς κανείς να έχει μόνιμα εκτοπιστεί.
Η Αίγυπτος έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει πως δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να εισέλθουν στο έδαφός της αυτή τη χρονική στιγμή, εκφράζοντας φόβους πως δεν μπορέσουν να επιστρέψουν.
Σε αυτό το κλίμα και η Ιορδανία κατηγόρησε χθες το Ισραήλ πως επιδιώκει να «αδειάσει τη Γάζα από τους πολίτες της».
Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Έιλον Λεβί χαρακτήρισε τις κατηγορίες «απαράδεκτες και ψευδείς», επισημαίνοντας πως η χώρα του υπερασπίζεται τον εαυτό της «από τα τέρατα που διέπραξαν τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», προκειμένου να τους φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης.
Το Ισραήλ έχει αποτρέψει το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας να μεταφερθεί στη Γάζα, εκφράζοντας φόβους ότι απλά θα τροφοδοτήσει τις επιθέσεις της Χαμάς.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Εϊλόν Λεβί λέει πως το Ισραήλ εργάζεται να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, απ’ όπου πέρναγε το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας πριν από τον πόλεμο και επέρριψε ευθύνες σε διεθνείς οργανώσεις για καθυστερήσεις στο σημείο διέλευσης από την Αίγυπτο, το οποίο έχει σχεδιαστεί για πεζούς.
Σε απεργία οι Παλαιστίνιοι
Καταστήματα, σχολεία και διοικητικά κτίρια παρέμειναν κλειστά σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα της πόλης που έχει προσαρτηθεί από το Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πολύνεκρες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς περισσότεροι από 18.200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα και τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολλοί Παλαιστίνιοι κατέβηκαν σε απεργία σήμερα ή συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της Δυτικής Όχθης. «Η σημερινή απεργία δεν γίνεται μόνο ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα αλλά και ως διαμαρτυρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες που άσκησαν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», στο ψήφισμα για την κατάπαυση του πυρός, εξήγησε ο Ισάμ Άμπου Μπάκερ, μέλος της Φάταχ, του κόμματος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν ένα πελώριο πανό με τα ονόματα των θυμάτων στη Γάζα. Πολλές οικογένειες συμμετείχαν στη συγκέντρωση. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμμετέχουμε (στη διαδήλωση). Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο», είπε ένας από τους διαδηλωτές.
Απεργίες έγιναν επίσης στη Ναμπλούς και τη Χεβρώνα. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου ζουν 300.000 Παλαιστίνιοι, πολλά καταστήματα κατέβασαν ρολά σήμερα. «Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος», εξήγησε ο 65χρονος Νάσερ, ιδιοκτήτης ενός καφενείου ο οποίος είπε ότι δεν έχει κανένα νέο από τους φίλους του στη Γάζα.
Ένας νεαρός Παλαιστίνιος κουρέας άνοιξε το δικό του κατάστημα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. «Δεν έχω επιλογή. Έχω ένα παιδί ενός έτους και δεν έχω εργαστεί από την έναρξη του πολέμου», εξήγησε.
Στον Λίβανο, τράπεζες, σχολεία και κυβερνητικά κτίρια έμειναν επίσης κλειστά, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Γαζαίους. Κλειστά έμειναν και πολλά καταστήματα στη συνοικία Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης, τα οποία ανήκουν σε Παλαιστίνιους. Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν φωτογραφίες με τους δρόμους έρημους, τα ρολά κατεβασμένα και παλαιστινιακές σημαίες κρεμασμένες στην πρόσοψη των καταστημάτων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, 32 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκα στη Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερες πως έπληξε δύο ισραηλινά άρματα μάχης με ρουκέτες και εκτόξευσε όλμους εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.
Μαχητές και κάτοικοι κάνουν γνωστό πως μαίνονται επίσης οι μάχες στη Σετζάια, ανατολικά του κέντρου της πόλης της Γάζας, στη βορειοδυτική συνοικία Σέιχ Ράντουαν και βορειότερα στην Τζαμπάλια.
Στην κεντρική Γάζα, όπου το Ισραήλ έδωσε σήμερα εντολή στον κόσμο να μετακινηθεί προς «γνωστά καταφύγια στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα», υγειονομικοί είπαν πως το νοσοκομείο Σουχάντα αλ Άκσα παρέλαβε 40 σορούς.
Ιατρικές πηγές ανέφεραν επιπλέον πως σε μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκοτώθηκαν 4 άνθρωποι, σε ένα σπίτι στη Ράφα, ένα από τα δύο μέρη κοντά στην Αίγυπτο, όπου το Ισραήλ λέει ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να καταφύγουν.
Οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη του πολέμου έγιναν το Σαββατοκύριακο
Το Σαββατοκύριακο διεξήχθησαν μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες από κοντά σε περισσότερο από δύο μήνες συγκρούσεων, καθώς οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας προσπάθησαν να εδραιώσουν τον έλεγχο των αστικών κέντρων στη βόρεια Γάζα και καταδίωξαν ηγέτες της Χαμάς στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης στο νότο, το Χαν Γιουνίς.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε ότι δεκάδες μαχητές της Χαμάς παραδόθηκαν, κάνοντας λόγο για την αρχή του τέλους για τη μαχητική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα από το 2007. Η Χαμάς χαρακτήρισε τον ισχυρισμό “ψευδή και αβάσιμο”.
Εν τω μεταξύ, η οργάνωση απηύθυνε νέα αιτήματα για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές και απείλησε με τη ζωή των ομήρων που κρατά, αν δεν γίνει αυτό.
Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά περίπου 137 ομήρους, ενώ πιστεύεται ότι υπάρχουν 7.000 Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές, πολλοί από τους οποίους κρατούνται χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Τα μέλη των οικογενειών των ομήρων διαμαρτυρήθηκαν στη Κνεσέτ τη Δευτέρα, αφού δεν τους επετράπη η είσοδος σε συνάντηση που είχε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας με τον Νετανιάχου, όπου προσπάθησαν να συνεχίσουν να ασκούν πίεση στον πρωθυπουργό να διατηρήσει τις ζωές των ομήρων στο επίκεντρο των αποφάσεών του.
Στη Ράφα απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκαναν λόγο για αδιανόητα δεινά και ζήτησαν να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ενώ κατευθύνονταν από τη χερσόνησο του Σινά προς τη μεθοριακή διάβαση της Ράφα, το μοναδικό πέρασμα για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.
Ο εκπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη Ζανγκ Τζουν, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν έχει κάποιο μήνυμα για τις χώρες που αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είπε λακωνικά: «Φτάνει πια».
Η πλειονότητα των χωρών μελών του ΟΗΕ τάσσονται υπέρ της άμεσης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα, καθώς οι συνθήκες επιδεινώνονται για τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής. Οι ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός, την ώρα που τα ισραηλινά άρματα και οι χερσαίες δυνάμεις προχωρούν τις επιχειρήσεις τους, λόγω των οποίων έχουν εκτοπιστεί οι περισσότεροι κάτοικοι και έχουν σκοτωθεί πάνω από 18.000 άνθρωποι.
Δώδεκα απεσταλμένοι του Συμβουλίου Ασφαλείας μετείχαν στο ταξίδι στη Ράφα που οργάνωσαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, λίγες μόλις ημέρες αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι χιλιάδες άνθρωποι στον πολιορκημένο θύλακα «απλώς λιμοκτονούν». Αφού έφτασαν αεροπορικώς στην πόλη Αλ Αρίς της Αιγύπτου, ενημερώθηκαν από την υπηρεσία του ΟΗΕ για του&sigmaf