Διονύσης Καλαματιανός: Ομολογία αποτυχίας τα μέτρα για την αθλητική βία
Ένα από τα βασικά προεκλογικά αφηγήματα της κυβέρνησης ήταν η δέσμευση για αποτελεσματική αντιμετώπιση της βίας και της εγκληματικότητας.
Όλοι θυμόμαστε πως ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη της ΝΔ υπόσχονταν ότι θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας και την προστασία των πολιτών. Με λύπη διαπιστώνουμε, όμως, ότι στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής τους, η βαρύνουσα εγκληματικότητα δεν έχει περιοριστεί.
Δυστυχώς, μέρος της καθημερινότητας έχουν γίνει οι μαφιόζικες εκτελέσεις, η οπαδική βία, τα κυκλώματα trafficking, οι βάναυσες ληστείες και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.
Ειδικά τα περαστικά αθλητικής βίας διαδέχονται κυριολεκτικά το ένα μετά το άλλο. Σε λιγότερο από έναν χρόνο είχαμε τις δολοφονίες του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και του Μιχάλη Κατσουρή, με τους Κροάτες χούλιγκαν να διασχίζουν ανενόχλητοι τη μισή χώρα και να φτάνουν στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Τώρα, ένας αστυνομικός χαροπαλεύει, ύστερα από δολοφονικό χτύπημα με ναυτική φωτοβολίδα, στα επεισόδια του Ρέντη.
Ποια είναι η αντίδραση της κυβέρνησης; Επιλέγει την οριζοντιοποίηση των μέτρων και την επιβολή αυστηρότερων ποινών. Πατώντας στην οργή και στον θυμό της κοινωνίας, έρχεται πάντα κατόπιν εορτής και αυστηροποιεί τις ποινές, αλλάζοντας κάθε τρείς και λίγο τον Ποινικό Κώδικα. Είναι μια πρακτική που επί της ουσίας δεν δίνει λύση στο πρόβλημα. Αν και ήδη στη χώρα μας επιβάλλονται πολύ αυστηρές ποινές, σε σχέση με τα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, τα φαινόμενα βίας και εγκληματικότητας όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται. Στην ίδια λογική κινούνται και τα τωρινά μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, τα οποία προβλέπουν διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για δύο μήνες. Προφανώς, κανένα απόστημα δεν πρόκειται να σπάσει με τέτοιου είδους αποσπασματικές πρακτικές ή με μαζικές προσαγωγές φιλάθλων.
Το βέβαιο είναι πως απαιτείται πολιτική βούληση και ουσιαστικές πράξεις για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η αθλητική βία. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί άμεσα να βοηθήσει η είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση, η ουσιαστική λειτουργία συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, όπως επίσης να υπάρξει υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων και απαγόρευση μεταβίβασής τους. Επιτέλους, η ευθύνη για τον έλεγχο των γηπέδων πρέπει να περάσει στις Ανώνυμες Αθλητικές Εταιρείες που τα χρησιμοποιούν.
Παράλληλα, θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των οικονομικών, κοινωνικών και ψυχολογικών αιτίων που εκκολάπτουν το φαινόμενο της αθλητικής βίας. Το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα συμπεράσματά του σχετικά με τη βία που συνδέεται με τον αθλητισμό, αναδεικνύει την πρόληψη σε πρωτεύων παράγοντα αντιμετώπισής της.
Επομένως, χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο που θα προλαμβάνει καταστάσεις, αντιμετωπίζοντας τέτοια φαινόμενα. Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση και στη διαπαιδαγώγηση στο σχολείο που θα εμπεριέχει και την εισαγωγή των αντίστοιχων μαθημάτων. Επιπλέον, απαιτούνται κοινωνικά μέτρα ανάσχεσης της φτώχιας και της ανεργίας, όπως επίσης και πολιτικές κοινωνικής ένταξης. Βεβαίως, χρειάζεται και μια σύγχρονη αστυνομία, που θα αξιοποιεί το προσωπικό της σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν, με επιστημονική και ορθολογική προσέγγιση στο έγκλημα.
Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί πως η προστασία και η ασφάλεια του πολίτη συνδέεται άμεσα με την έγκαιρη πρόληψη, την αποτροπή και την καταπολέμηση της βίας και του εγκλήματος. Μόνο έτσι θα προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα και οι πολίτες θα μπορούν να αισθάνονται ξανά ασφαλείς.
*Του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, Βουλευτή Ηλείας, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ