Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ: “Καπετάνιος του Τιτανικού” ο Κασσελάκης
Με “επιθετικό μάρκετινγκ” προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της Κ.Ε του ο Στέφανος Κασσελάκης. Παρ’ όλα αυτά η αισιοδοξία του προέδρου του κόμματος δεν φαίνεται να πείθει σημαντικό μέρος του στελεχιακού δυναμικού. Αυτό καταγράφηκε με σαφήνεια στις τοποθετήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση της Κ.Ε, η οποία και επιβεβαιώνει την πραγματοποίηση του συνεδρίου του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου του 2024. Εκεί φαίνεται πως θα κριθούν πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού διαφαίνεται έντονη ανησυχία για το αν σχεδιάζεται μία πολιτική διαδικασία ή ένα “χάπενινγκ” προβολής του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Οι υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις για τις ευρωεκλογές σε πλήρη αντίθεση με τα δημοσκοπικά δείγματα αλλά και την αίσθηση που υπάρχει στην κοινωνία όπως και οι λαϊκίστικες αναφορές κυριάρχησαν στην εισηγητική τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη.
Ενδεικτική ήταν η θέση του για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής όπου επέμεινε στο θέμα του …αν υποκλίθηκε η όχι ο υπουργός Εξωτερικών στον τούρκο Πρόεδρο κατά την διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν. Σημείωσε πως “προσωπικά ο κ. Γεραπετρίτης μού είναι συμπαθής αλλά δεν μπορείς να ψεύδεσαι λέγοντας ότι είναι δήθεν για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν το ίδιο έκανες στο αεροδρόμιo”.
Σχετικό Άρθρο
Κασσελάκης: Η μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκλιθεί ποτέ σε κανέναν
Αντίστοιχου χαρακτήρα και η κριτική που άσκησε στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας μιλώντας για “αυλικούς που δούλευαν για τους servicers“. Όπως είπε “επειδή ακούγονται πολλά τώρα τελευταία για ‘μετάλλαξη’ του ΣΥΡΙΖΑ, έχω να πω ότι η μόνη μετάλλαξη είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν αυλικοί που δουλεύουν για τους servicers και τις τράπεζες και ποτέ δεν πρόκειται επιχειρηματικά συμφέροντα να ελέγξουν τον ΣΥΡΙΖΑ”.
Τέλος, επέμεινε στην αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις επικείμενες ευρωεκλογές παρότι πλέον καταγράφονται δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν σε μονοψήφιο νούμερο. Ο Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι “βάζουμε μεγάλους στόχους γιατί είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση που φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει. Και θέλουμε οι ευρωεκλογές, παρότι δεν εκλέγουν κυβέρνηση και χαρακτηρίζονται από χαλαρή ψήφο, να δώσουν ένα μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη: Να τελειώνουμε με το άλλοθι του 41%. Γι’ αυτό βάζουμε φιλόδοξους στόχους. Και θα κάνουμε το παν για να πετύχουμε αυτούς τους μεγάλους στόχους και να ξανακερδίσουμε τους 1,3 εκατ. συμπολίτες μας που μας ψήφισαν έστω και για μια φορά και μετά μας γύρισαν την πλάτη”.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κριτική στους αποχωρήσαντες άσκησε και ο Νίκος Παππάς, χρησιμοποιώντας όμως πολιτικούς όρους. Σημείωσε πως “η σύγχρονη αριστερά ενώνει τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος. Από την αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Αυτή είναι η ταυτότητά μας που περιγράφεται στη διακήρυξη μας και σε κάποιους δεν άρεσε. Επέλεξαν να φτιάξουν ένα ανταγωνιστικό σχήμα με επιθετική πολιτική απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ”.
Διαφωνίες και επιφυλάξεις
Στον αντίποδα της τοποθέτησης αυτής υπήρξαν έντονα σκεπτικιστικές αναφορές για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από σειρά στελεχών, που παρομοιάστηκε με πορεία προς ένα παγόβουνο. Επίσης εκφράστηκε και έντονη καχυποψία για το αν στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι η διενέργεια ενός συνεδρίου όπου θα κυριαρχήσει η πολιτική συζήτηση ή στόχος είναι ένα συνέδριο επικοινωνιακής προβολής του προέδρου του κόμματος.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Ραγκούση ο οποίος επισήμανε πως “δεν μπορώ να συμφωνήσω με υπεραισιόδοξες προσεγγίσεις πως η πορεία μας είναι μια χαρά και δεν χρειάζεται αναστοχασμό κι επαναπροσδιορισμό”. Σημειώνοντας πως “όταν το καράβι πλέει πρόσω ολοταχώς προς το ‘παγόβουνο’ των ευρωεκλογών, σημασία δεν έχει σε ποια θέση κάθεσαι ή ποιο ρόλο έχεις. Σημασία έχει να κάνεις ΤΩΡΑ ό,τι μπορείς ώστε το καράβι να αλλάξει πορεία έγκαιρα, πριν από το ‘παγόβουνο’. Μετά θα είναι αργά”.
Ανέφερε επίσης ότι η συνθήκη της κανονικότητας είναι το πεδίο της κεντροαριστεράς επισημαίνοντας πως πρέπει “να αναιρέσουμε συγκεκριμένους λόγους-σύμβολα εξαιτίας των οποίων στερηθήκαμε χιλιάδες μετριοπαθείς ψηφοφόρους. Αυτό πρέπει να γίνει”. Αναφέροντας ενδεικτικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει φέτος στον προϋπολογισμό να υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες.
Κατά της εσωστρέφειας και της συνεχούς αντιπαράθεσης με την Νέα Αριστερά τάχθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Διευκρίνισε πως “οι αποχωρήσεις ήταν λάθος. Δεν είναι δυνατόν να μην βάζουν τα θέματα ούτε στην Κ.Ε. ούτε στο Συνέδριο και να αποχωρούν. Στην προηγούμενη μάλιστα Κ.Ε. μια ομάδα στελεχών βάλαμε τα θέματα και ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε σύνθεση και δέχθηκε τις προτάσεις μας. Έτσι γίνεται ο διάλογος εντός του κόμματος μας”.
Τόνισε όμως πως “χρειαζόμαστε φυγή προς τα εμπρός, να μην μιλάμε συνεχώς για τις αποχωρήσεις όπως και πάλι άκουσα σήμερα. Γιατί αν και πάλι ανοίγει συζήτηση και κατηγορίες περί ‘αυλικών των τραπεζών’ ανοίγει πάλι μια εσωστρεφής αντιπαράθεση. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν κάτι δεν υπήρχαν επί Τσίπρα και δεν υπήρχαν και μετά αυλικοί των τραπεζών μέσα στο κόμμα. Όπως δεν υπήρχε πέμπτη φάλαγγα δεν υπήρχαν και αυλικοί των τραπεζών”. Θέση που προφανώς ήρθε σε αντίθεση με την κριτική που άσκησε στην Νέα Αριστερά ο Στέφανος Κασσελάκης. Έμμεση κριτική άσκησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και στις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική. Λέγοντας ότι “οφείλουμε στα θέματα εξωτερικής πολιτικής να μην κάνουμε ό,τι έκανε η ΝΔ σε εμάς. Εμείς δεν θα το κάνουμε ποτέ αυτό που έκανε η ΝΔ προεκλογικά που σε ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής λειτούργησε με μικροκομματικούς όρους”.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας
Ως σαφής και διακριτός πόλος στον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε και στην συνεδρίαση της Κ.Ε ο Διονύσης Τεμπονέρας. Εστιάζοντας στην ανάγκη ενός συνεδρίου που θα “βάλει στο τραπέζι” όλα τα πολιτικά ζητήματα που έχουν προκύψει για τον ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζοντας πως το κόμμα πρέπει να έχει σαν στόχο “τον μετασχηματισμό της κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση. Η μάχη για το σοσιαλισμό σε συνθήκες (ακρο)δεξιάς, ιδεολογικής ηγεμονίας, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ. Χρειαζόμαστε το αριστερό -προοδευτικό αντιπαράδειγμα”.
Στην βάση αυτή επισήμανε ότι το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη Φεβρουαρίου πρέπει “να είναι ένα κανονικό και ουσιαστικό συνέδριο που θα λάβει πολιτικές αποφάσεις. Δεν χρειαζόμαστε ένα ‘συνέδριο-φιέστα του αρχηγού’. Επίσης τήρησε ξεκάθαρα αποστάσεις από την προεδρική τοποθέτηση σχετικά με τα στελέχη που αποχώρησαν. Σημείωσε πως “προφανώς όταν υπάρχει ένα διαζύγιο δεν φταίει μόνο ο ένας. Κατά την άποψή μου η διάσπαση του κόμματος θα μπορούσε κατά ένα μεγάλο μέρος να είχε αποφευχθεί. Τις επιλογές όλων μας θα τις κρίνει η ιστορία. Είμαι όμως βέβαιος ότι με αρκετά στελέχη και μέλη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούμε ξανά στην ίδια όχθη των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων, όπως συνέβη και στο παρελθόν”.
Σε ανάλογο μήκος κύμματος και η τοποθέτηση του Χάρη Τσιόκα. Σημείωσε πως “έχουμε ευθύνη να κρατήσουμε το ταυτοτικό στοιχείο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να παραμείνει ως αντισυστημική δύναμη ο κορμός συγκρότησης της προοδευτικής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό χρειάζεται το κανονικό συνέδριο”. Όπως είπε χρειάζεται ένα συνέδριο “όχι φιοριτούρα η μετάλλαξη με έμμεση εξουσιοδότηση στις κοινωνικά αδιάφορες εναπομείνασες ισορροπίες του χθες”.
Στην Κ.Ε ορίστηκε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου η οποία θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριό του. Σε αυτή συμμετέχουν: Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Σταύρος Αραχωβίτης, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Γενιδούνιας, Ελένη Γιακουμάκη, Χρήστος Δουίτσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Στέργιος Καλπάκης, Χρύσα Καραγιάννη, Νίκος Καραντιλιόν, Δημήτρης Καρβούνης, Ζωή Κυρκούλια, Μάριος Κάτσης, Φώτης Λαμπρινίδης, Νίκος Μαδεμλής, Γιώργος Μπαλάφας, Γιώτα Μπελώνη, Θάνος Μωραίτης, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Πάνος Ρήγας, Χρήστος Σπίρτζης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία, Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Χάρης Τσιόκας, Αγγελίνα Χατζοπούλου, Αλέξης Χριστόπουλος.
Επίσης ορίστηκε η Επιτροπή Απόφασης και Θέσεων. Εκεί μετέχουν οι: Όλγα Γεροβασίλη, Νατάσσα Γκαρά, Μενέλαος Γκίβαλος, Σπύρος Δανέλλης, Ρένα Δούρου, Αντώνης Ελευθεριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός, Νίνα Κασιμάτη, Τάκης Κορμάς, Μαρία Κουβέλη, Λευτέρης Κρέτσος, Γιάννης Ματζουράνης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μπουρνούς, Κατερίνα Νοτοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Μαρία Ρεπούση, Σαπουνά Αναστασία, Σαρακιώτης Γιάννης, Νίκος Σκορίνης, Διονύσης Τεμπονέρας,, Γιώργος Τσίπρας, Σωκράτης Φάμελλος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Χατζησωκράτης.