πολιτική

Ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή – Τα παιχνίδια της Τουρκίας

Και στην Αθήνα, όπως σε όλο τον πλανήτη, παρακολουθούν με προσοχή και αγωνία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Καθώς ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης είναι ορατός, με τελευταίο επικίνδυνο επεισόδιο τις ρουκέτες κατά αεροπορικής βάσης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Το Ισραήλ, παρά τις παραινέσεις της Δύσης, διαμηνύει ότι θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση σε χερσαία επέμβαση στη Γάζα, την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε μία σπάνια παρέμβαση του μετά την αποχώρηση του από το Λευκό Οίκο, προειδοποίησε το Ισραήλ ότι μία χερσαία επέμβαση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ εάν δεν τηρηθεί το διεθνές δίκαιο.

Καθώς και ότι ενέργειες όπως η διακοπή παροχής νερού και τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας, με αιτιολογία τον πόλεμο κατά της Χαμάς ενδέχεται «να σκληρύνουν τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές» και να αποδυναμώσουν τη διεθνή στήριξη προς το Ισραήλ.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Παρέμβαση Ομπάμα προς Ισραήλ: Τηρήστε το διεθνές Δίκαιο, αλλιώς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Τα διπλά παιχνίδια Ερντογάν

Οι καταγγελίες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Γάζα προκάλεσαν την αντίδραση και του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Η φράση του πως “οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό” καθώς “ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής”, εξόργισαν το Ισραήλ, που επιτέθηκε με τη σειρά του στον ΓΓ του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ όμως δεν μπορεί να έχει τη στήριξη της Αθήνας σε μία κόντρα με τον ΟΗΕ, στον οποίο Ελλάδα και Κύπρος βασίζονται για την αντιμετώπιση επεκτακτικών βλέψεων της Τουρκίας.

Η Άγκυρα συνεχίζει εν τω μεταξύ να παίζει σε διπλό ταμπλό με την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έκανε λόγο για στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Γάζα. Στην Αθήνα πάντως θεωρούν ότι αυτές είναι κενές απειλές προς εσωτερική κατανάλωση.

Εν τω μεταξύ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε νέα επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαπέλυσε χθες νέα επίθεση στη Δύση για σιωπή όσον αφορά στην ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, ενώ έκανε λόγο για γενοκτονία από το Ισραήλ.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Ερντογάν κατά Ισραήλ: Η επίθεση στη Γάζα φτάνει σε επίπεδο γενοκτονίας

Την ίδια στιγμή όμως, σήμερα η τουρκική κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως επιθυμούν διακαώς οι ΗΠΑ. Τη σχετική απόφαση χαιρέτισε χθες ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Economist.

Η επαμφοτερίζουσα αυτή στάση της Τουρκίας δημιουργεί ερωτηματικά και για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που έχει εν τω μεταξύ ξεκινήσει και σε πολιτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση έχει πάντως διαμηνύσει ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, αλλά και πως όλα λαμβάνονται υπόψη σε αυτή τη διαδικασία.

Η αμήχανη ΕΕ

Σε αυτό το γεωπολιτικό ναρκοπέδιο, η ΕΕ έρχεται για άλλη μία αντιμέτωπη με τις εγγενείς της αδυναμίες. Την Πέμπτη και την Παρασκευή συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε μία προσπάθεια να παίξει η ΕΕ το δικό της ρόλο στην ευρύτερη γειτονιά της.

Στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να επαναλάβει όσα είπε τόσο στο Κάιρο το Σάββατο όσο και στο Τελ Αβίβ τη Δευτέρα:

Η Ελλάδα στηρίζει μεν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου. Και τονίζει την ανάγκη να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση, που θα οδηγήσει σε αύξηση των προσφυγικών ροών με επόμενο σταθμό κατά πάσα βεβαιότητα την Ευρώπη.

Σε αυτή τη λογική κινήθηκε άλλωστε και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Μακρόν σε Νετανιάχου: Η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρος

“Δεν είστε μόνοι”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος στο Νετανιάχου, αλλά πρόσθεσε ότι “το παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να τεθεί ευλόγως”. Ο κ. Μακρόν διαμήνυσε επίσης ότι: “Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς αποφασιστική επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας με τους Παλαιστίνιους”.

Αναμένεται επομένως με ενδιαφέρον εάν η ΕΕ θα επιχειρήσει να αναλάβει πρωτοβουλία για επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας Ισραήλ- Παλαιστινίων, αν και η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν δείχνει καμία προθυμία, ενώ η Χαμάς χθες προέβη σε νέα απόπειρα επίθεσης, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button