πολιτική

Η κατηφόρα του ΣΥΡΙΖΑ και η ευθύνη Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ολισθαίνει σε έναν κατήφορο με άγνωστο τέρμα. Την πεποίθηση αυτή φαίνεται να συμμερίζεται ένα ευρύτατο τμήμα των στελεχών του κόμματος, που φθάνει έως και τις παρυφές του «προεδρικού» περιβάλλοντος. Παρόλα αυτή η ηγεσία του επιμένει στην τακτική που εμπνεύστηκε ο Παύλος Πολλάκης προκειμένου να κατασκευαστεί η εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη ως «εκκαθαριστή του κόμματος». Έστω κι αν αυτό όχι μόνον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα (όπως άλλωστε ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς), αλλά εμφανίζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως κόμμα υπό διάλυση.

Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανακοινώσει, από τις ΗΠΑ που βρίσκεται, ότι οι Πάνος Σκουρλετης, Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας έχουν «θέσει εαυτό εκτός κόμματος» λόγω της δημόσιας κριτικής που άσκησαν στην ηγεσία. Ενώ το ίδιο έχει πει για τον Στέφανο Τζουμάκα. Ζητώντας την παραπομπή όλων στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Παράλληλα όμως ο πρόεδρός της, Αντώνης Κοτσακάς, ξεκαθάρισε ότι η επιτροπή εκλέγεται από το συνέδριο του κόμματος και αποκλειστικά σε αυτό λογοδοτεί. Θέτοντας σαφέστατα όρια στο τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει ο πρόεδρος του κόμματος. Ενώ ήδη έχουν καταγραφεί σφοδρότατες αντιδράσεις από πολλές πλευρές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Έμμεση παραδοχή της διάλυσης

Ως έμμεση παραδοχή μιας διαλυτικής συνθήκης στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει η εσπευσμένη σύγκλιση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος που ανήγγειλε για αύριο στις 16.30 μετά το μεσημέρι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Να σημειωθεί όμως ότι η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, δύσκολα θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με την πρακτική του Στέφανου Κασσελάκη. Αφού πρόκειται για ένα όργανο κατά κύριο λόγο συντονιστικού χαρακτήρα δίχως την αρμοδιότητα λήψης σημαντικών αποφάσεων.

Έτσι λοιπόν ήδη έχει κατατεθεί η πρόταση για άμεση σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Σημείο στο οποίο φαίνεται αν «συναντώνται» πολλές φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία

Σχετικό αίτημα κατέθεσαν σήμερα με κοινή τους παρέμβαση οι Αλέξης Χαρίτσης, Έφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων».

Την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ζητά και ο Διονύσης Τεμονέρας. Αναφερόμενος μάλιστα στις προτάσεις για διαγραφή επισήμανε ότι ««δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις. Πρέπει να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα». Μάλιστα στο πολιτικό επίπεδο τόνισε πως «δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φυτευτοί και βάλτοι, ούτε όμως βαρίδια και υπονομευτές. Άρα, θα πρέπει η συζήτηση να πολιτικοποιηθεί». Παραπέμποντας στις πάγιες θέσεις του για μία πολιτική συζήτηση που θα οριοθετήσει και θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Την λογική της σύγκλισης των οργάνων προκρίνουν όμως και οι γραμματείς του κόμματος Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, παρότι δεν κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση επ αυτού. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν πως «οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση, κι όχι στη διάλυση. Και φυσικά, ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο, είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος».

Αντίστοιχη δήλωση υπήρξε και από την αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε επίσης ότι «οποιοσδήποτε σχολιασμός πρέπει να γίνεται στα όργανα του κόμματος και όχι στη μιντιακή σφαίρα. Και αυτό που λέω απευθύνεται σε όλες τις πλευρές».

Οι διαφωνίες

Στο πολιτικό επίπεδο τώρα από την πλευρά της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Στέφανο Κασσελάκη προβάλλεται ως επιχείρημα το ότι στελέχη του κόμματος ασκούν κριτική στο πρόσωπο του προέδρου, δημοσίως και όχι εντός των οργάνων του κόμματος. Αυτό ως δείγμα αμφισβήτησης του προέδρου του κόμματος.

Σε αυτή την κριτική όμως αντιπαραβάλλεται από τους διαφωνούντες με τις πρακτικές της ηγεσίας αφενός ότι τα όργανα συνεδριάζουν … με το σταγονόμετρο και αφετέρου πώς η κριτική ασκείται σε πολιτικές θέσεις που ο Στέφανος Κασσελάκης εκφράζει δημόσια (π.χ ομιλία στον ΣΕΒ) αλλάζοντας ριζικά την αποφασισμένη σε συνέδρια θέση του κόμματος.

Επίσης από πολλές πλευρές σημειώνεται πως ακόμη και όταν στελέχη εκφράζουν τις διαφωνίες τους αποκλειστικά εντός των οργάνων και πάλι γίνονται δέκτες επιθέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Έφη Αχτσιόγλου.

Η πρώην υπουργός Εργασίας παρότι τοποθετήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας για το ζήτημα των θέσεων που εξέφρασε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΕΒ και όχι δημόσια βρέθηκε στο στόχαστρο της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Δώρα Αυγέρη σε τηλεοπτικές δηλώσεις της εγκάλεσε την Ε.Αχτσιόγλου για «εύκολη και ανέξοδη κριτική», «πυροτεχνήματα» κατηγορώντας την πως «δεν έχει ανταποκριθεί» στο κάλεσμα του νέου αρχηγού. Πιστοποιώντας έτσι ότι πραγματική πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην υφίσταται κριτική αλλά να γίνονται αποδεκτές άνευ αντίρρησης οι προεδρικές «πρωτοβουλίες».

Προβληματισμοί

Την ίδια ώρα πυκνώνουν οι προβληματισμοί για την περεταίρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι μετά το κείμενο που κατέθεσαν στελέχη της «Ομπρέλλας» επισείοντας τον κίνδυνο της μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μικρό κόμμα που δεν θα έχει σχέση με την αριστερά, κατατέθηκε νέο κείμενο. Αυτή την φορά από 117 στελέχη προερχόμενα από την Κρήτη, το οποίο μεταξύ άλλων υπογράφεται και από τους Γιώργο Σταθάκη και Ανδρέα Ξανθό.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο γίνεται πολιτική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζεται ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει με έπαρση ότι μόνο αυτός μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη, χωρίς όμως να είναι ορατές οι διαχωριστικές γραμμές. Ίσα-ίσα που στην πρόσφατη παρέμβαση στο συνέδριο του ΣΕΒ, ο Στέφανος Κασσελάκης έσπευσε να υιοθετήσει κλασικές απόψεις των απανταχού νεοφιλελεύθερων ότι «το κεφάλαιο είναι εργαλείο μείωσης των ανισοτήτων»! Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα η ετεροβαρής ανακοίνωση-θέση για το Παλαιστινιακό με την οποία υπήρξε σχεδόν πλήρης ταύτιση με την κυβέρνηση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button