MAGAZINE

Το Milky Way έφερε τους Κόρε Ύδρο στην ελληνική τηλεόραση

Το τελευταίο επεισόδιο του Milky Way έφερε στο προσκήνιο ζητήματα όπως ο καρκίνος, η έκτρωση, το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών από ανηλίκους, τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή ενός ενήλικα, τα οικογενειακά αδιέξοδα, με κύριο γνώμονα πάντα την επιβίωση σε μια μικρή επαρχιακή πόλη.

Ομολογουμένως ο Βασίλης Κεκάτος προσπαθεί να χωρέσει μπόλικα κρίσιμα θέματα σε λίγα επεισόδια, το σενάριο μερικές φορές “μπουκώνει” ως προς τα ζητήματα που πιάνει με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε εξέλιξη κάποιων χαρακτήρων στο βαθμό που θα θέλαμε, αλλά σίγουρα το σκηνοθετικό “δέσιμο” των σεκάνς με τις θεματικές που επιλέγονται, λειτουργεί παραπάνω από άρτια ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Σε μια τέτοια εμβόλιμη “λεπτοβελονιά”, ο Κεκάτος αποφάσισε να δέσει τις παράλληλες ιστορίες του και τις κομβικές εξελίξεις των ηρώων του με ένα μουσικό “εύρημα” που σχολιάστηκε θετικά στα μέσα δικτύωσης.

Το κομμάτι “Εδώ μιλάνε για λατρεία” των Κόρε. Ύδρο., ήρθε και ένωσε όλες τις αφηγηματικές γραμμές μέσα από τα χείλη των ηθοποιών, ως ένα άτυπο βίντεο κλιπ μιας μπάντας που θα μπορούσε κάλλιστα να δημιουργήσει ένα ανάλογο βίντεο για τραγούδι της. Το κομμάτι κυκλοφόρησε με τον δίσκο “Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του ’78” του 2009, ένα υπέροχο -και προσωπικά αγαπημένο- άλμπουμ που γνώρισε τη μεγαλύτερη δόξα του στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Εδώ μιλάνε για λατρεία,
εδώ μιλάνε για μορφές
που αποθεώνονται τη νύχτα
μέσα σε πάθη κι ενοχές
Εδώ μιλάνε για αγωνία
φυλακισμένη σε ψυχές
που ήρθαν από άλλους κόσμους
και από άλλες εποχές
Εδώ δεν είναι μια απλή επαρχία,
εδώ τη λέξη “αμαρτία”
δε θα τη βρεις στα λεξικά
Εδώ το μόνο πεπρωμένο
είναι η ζωή με μυστικά
Εδώ δεν είναι μια απλή επαρχία,
εδώ είναι οι άνθρωποι θεοί
(εδώ σταυρώνεσαι κι εσύ),
όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι
Τους λένε Ήλιο ή Κωνσταντίνο
Μυρτώ ή Πετάω Χαρταετό
Χριστίνα, Γιώργο ή Μαργαρίτα
Ντόριαν Γκρέυ ή Χριστό
Μα όπως το φως τους σε τυφλώνει
και σε κηδεύει ζωντανό,
όταν η αλήθεια τους τελειώνει
όλα είναι ψέματα εδώ
Κι όταν ξυπνάς, ο Πρίγκηψ Κρίνος
είναι ένας βόθρος τελικά
και το θεσπέσιο όνομά του
ηχεί ανατριχιαστικά

Αν μη τι άλλο, οι παραπάνω στίχοι αγγίζουν τις πτυχές που πιάνει το Milky Way. Τις ενοχές που προκύπτουν μέσα από τη “διπλή” ζωή κάποιων ηρώων, τα πάθη και τα απωθημένα, τις μικρές καθημερινές νίκες και τις μεγάλες καθημερινές απογοητεύσεις, τις αγωνίες, τα μυστικά, τον αναχρονισμό αλλά και την απενεχοποίηση της όποιας “αμαρτίας”. Η ενσωμάτωση δε, του κομματιού στο Milky Way, έφερε νέα δημοφιλία στο “Εδώ μιλάνε για λατρεία” και δικαίως, ενώ σύστησε τους Κερκυραίους μουσικούς σε κόσμο που ως σήμερα δεν τους ήξερε, ιδίως στο πιο νέο ηλικιακά κοινό. Μέσα από ένα επεισόδιο μάλιστα στο οποίο ακούσαμε και Light – Hawk (το Spaceman συγκεκριμένα).

Αξίζει να πούμε πως οι “Κόρε. Ύδρο.” σχηματίστηκαν (ως Κορεσμένοι Υδρογονάνθρακες) στην Κέρκυρα, κυκλοφορώντας αρχικά τις home made ηχογραφήσεις τους από χέρι σε χέρι σε μερικές δεκάδες αντίτυπα. Η μπάντα έχει διαλυθεί, και από το 2013 και μετά ο frontman Παντελής Δημητριάδης παίζει με “Τα Παιδιά της Παλαιότητας”.

Μερικά από τα σχόλια στο Twitter για το “Εδώ μιλάνε για λατρεία”:

Για την ιστορία, το κομμάτι “Χωρίς Επίκληση” είναι το μοναδικό κομμάτι των Κόρε. Ύδρο. που έγινε soundtrack ταινίας (Αισθηματίες) και συνδέθηκε με τον αείμνηστο σκηνοθέτη και ιδρυτή του Gagarin 205, Νίκο Τριανταφυλλίδη. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στο άλμπουμ “Όλη η Αλήθεια για τα Παιδιά του ’78”.

“Το συγκεκριμένο ζεϊμπέκικο, το “Χωρίς Επίκληση”, το έχω λατρέψει, γιατί φέρνει την αύρα των σκυλάδικων της επαρχίας, των μοναχικών αντρών σε κωλόμπαρο λίγο πριν τους διώξει ο ιδιοκτήτης. Έχει μια αφόρητη μοναξιά· κι από την άλλη μια μεγάλη ζέση. Πράγματα που νομίζω ότι μόνο άνθρωποι που δουλεύουν πάνω από κατακερματισμένους κόσμους μπορούν να συλλάβουν”, έλεγε άλλωστε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης για το συγκεκριμένο κομμάτι. Που εν πολλοίς αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα της δημιουργίας των Κόρε. Ύδρο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button