Τα 10 νησιά που θα επισκέπτονται οι Τούρκοι με βίζα – εξπρές
Να επισκέπτονται δέκα ελληνικά νησιά για επτά ημέρες όλο το χρόνο, μέσω της χορήγησης βίζας, θα μπορούν πλέον οι Τούρκοι πολίτες.
Η εν λόγω είδηση επιβεβαιώθηκε και κατά τις κοινές του δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για μια πρωτοβουλία με ένα ισχυρό μήνυμα που δηλώνει ότι “τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα επικοινωνίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών”.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε συγκεκριμένα ότι “αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδος για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η χώρα μας στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγησης θεωρήσεων στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού κεκτημένου ώστε να μπορεί η νέα γενιά της Τουρκίας, οι επιστήμονες, οι επιχειρηματίες, οι φοιτητές να αναπτύξουν στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη”.
Σχετικό Άρθρο
Ο Ερντογάν μίλησε για “τουρκική μειονότητα”, ο Μητσοτάκης απάντησε με συνθήκη Λωζάνης
Τη συμφωνία είχε επιβεβαιώσει ήδη χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.
Ο κ. Καιρίδης μίλησε για την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να υπογράψει με την Τουρκία συμφωνία για χορήγηση βίζας Τούρκων πολιτών, τονίζοντας ότι “είναι ένα μέτρο που φέρνει τους δύο λαούς κοντά. Είναι κάτι που το θέλουν πάρα πολύ οι ακρίτες μας, οι οποίοι έχουν σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στη διαχείριση του μεταναστευτικού”.
Τα δέκα νησιά είναι τα εξής:
- Λήμνος
- Λέσβος
- Χίος
- Ρόδος
- Σύμη
- Καστελόριζο
- Σάμος
- Λέρος
- Κάλυμνος
- Κως
Τονίζεται ότι αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο για πρώτη φορά.
Σχετικό Άρθρο
Ελληνοτουρκικά: Το κείμενο της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας
Κοινή Διακήρυξη Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας για τον τουρισμό
Στο μεταξύ, κοινή διακήρυξη για την προώθηση της συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στον τομέα του τουρισμού, υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη με τον τούρκο ομόλογό της Μεχμέτ Νουρί Ερσόι.
Ειδικότερα στην διακήρυξη εκφράζεται η κοινή πρόθεση των δύο πλευρών να συσφίξουν και να διευρύνουν τη διμερή τουριστική συνεργασία, με στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να υπερβεί το προ της πανδημίας υψηλό επίπεδο.
Συμφωνήθηκε επίσης η κοινή αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, καθώς και η επέκταση της συνεργασίας σε τομείς όπως η βιωσιμότητα του τουρισμού, ο «πράσινος» τουρισμός, η ψηφιοποίηση στον τουριστικό τομέα, οι τουριστικές επενδύσεις και η εκπαίδευση.
Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η διμερής τουριστική συνεργασία πρέπει να διέπεται από αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεννόηση και να αποφεύγονται τριβές και αντιπαραθέσεις που δεν συμβάλλουν στη δημιουργία καλού κλίματος, το οποίο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη γόνιμης συνεργασίας.
Σχετικό Άρθρο
Το δώρο του Ταγίπ Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη
Η κυρία Κεφαλογιάννη τόνισε ότι οι ροές επισκεπτών εκατέρωθεν, συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στην τόνωση των τοπικών οικονομιών και στη διανομή του πλούτου προς όφελος των κοινωνιών.
Η διαρκής ζήτηση για ειδικές μορφές τουρισμού, υπογράμμισε η κυρία Κεφαλογιάννη και η ευαισθητοποίηση για τον αειφόρο τουρισμό, αποτελούν ουσιαστική ευκαιρία για την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη ενός ποιοτικού και βιώσιμου τουριστικού προϊόντος με γνώμονα το μέτρο και την ισορροπία.
Σχετικό Άρθρο
Οι 15 συμφωνίες και μνημόνια που υπέγραψαν Ελλάδα και Τουρκία – Τι περιλαμβάνουν