Μητσοτάκης για φορολογικό: Πολιτικό θάρρος απέναντι στο πολιτικό κόστος
Το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπερασπίστηκε εκ νέου στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ο πρωθυπουργός έκανε εκ νέου λόγο για μεταρρύθμιση και για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών. Δήλωσε μάλιστα ότι: “Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι στο όποιο πολιτικό κόστος”. Ενώ σημείωσε: “Αυτά είπαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε μετεκλογικά”.
Σχετικό Άρθρο
Μάχη για το φορολογικό – Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του υπενθύμισε καταρχήν ότι στις προγραμματικές της κυβέρνησης είχε μιλήσει για τον “πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό” και έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων. Υπενθύμισε επίσης την κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μία πατρίδα δίκαιη και ισχυρή, όπως είπε, μεταξύ άλλων.
“Για να συμβεί αυτό ένας είναι ο δρόμος. Η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις του παρελθόντος”, δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την πληγή της φοροδιαφυγής μία αντικοινωνική συμπεριφορά που στερεί έσοδα από τα δημόσια ταμεία και επιβαρύνει δυσανάλογα τους πολίτες”.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε άλλωστε ότι κατά την πρώτη τετραετία διακυβέρνησης του το οικονομικό επιτελείο εστίασε στην ανακούφιση των πολιτών “από υπέρογκες υποχρεώσεις που ερχόταν από το παρελθόν”. Και δήλωσε: “Τώρα ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη πιο δίκαια και ισορροπημένα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα”.
“Σας ρωτώ, είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό;”
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για μια “ισορροπημένη τομή σε ένα χώρο με εκτεταμένη φοροδιαφυγή”. Επικαλέστηκε ότι οι μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν ότι η πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου. Αλλά και ότι έγιναν πολλές παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο, με βάση τη δημόσια διαβούλευση.
“Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα μας πληρώνει στο κράτος όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών”, επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης. “Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης τρεις στους δέκα επικαλούνται ζημιές επί πενταετία και επτά στους δέκα έσοδα λιγότερα από τον κατώτατο”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Σας ρωτώ, είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό;”
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια δήλωσε: “Όλοι το γνωρίζουμε. Όλοι το συζητάμε. Όμως κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει. Και έρχεται αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα”.
Επικαλέστηκε άλλωστε ότι: “Αυτή η στρέβλωση επιβαρύνει και τους ίδιους επαγγελματίες, καθώς το 4%, δηλαδή μόνο τέσσερις στους 100, εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από το σύνολο.”
“Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση”
Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης μεταξύ άλλων: “Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί μια μεγάλη επιχείρηση με ένα εκ ευρώ τζίρο θέλει να εμφανίζεται ως προσωπική ενώ με άλλη νομική μορφή θα έχει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές”.
Δήλωσε επίσης: “Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση. Θα το ξαναπώ δεν είναι οριζόντια παρέμβαση”. Επικαλέστηκε ότι το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο μία εταιρεία ουσιαστικά με ένα εκ ευρώ τζίρο με έναν ελαιοχρωματιστή ή έναν δικηγόρο με τον ίδιο τρόπο με ιδιοκτήτη καφενείου στην Ανάφη. Αναφέρθηκε στις προβλεπόμενες μειώσεις και κλιμακώσεις, αλλά και εξαιρέσεις όσον αφορά στο τεκμαρτό.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επομένως ότι: “Αυτή η ρύθμιση κάθε άλλο παρά οριζόντια είναι. Αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αναλογικότητα κάθε περίπτωση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα. Στην αληθινή όμως, όχι στην επίπλαστη πραγματικότητα που προβάλλει σήμερα όποιος αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση”.
“Αυτά είπαμε προεκλογικά αυτά κάνουμε μετεκλογικά”
Δήλωσε επίσης ότι “αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος, αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.”
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην κριτική ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε τους ελεύθερους επαγγελματίες.
“Όποιος είχε παρακολουθήσει προεκλογικές ομιλίες και συνεντεύξεις μου, θα με είχε ακούσει να μιλάω συστηματικά για ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και συσχέτιση της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης”, υπενθύμισε και δήλωσε: “Αυτά είπαμε προεκλογικά αυτά κάνουμε μετεκλογικά”.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με το νέο φορολογικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το 17% θα καταβάλει φόρο έως 1000 ευρώ ετησίως και το 54% έως 3.000 ευρώ ετησίως.
Ανέφερε επίσης ότι η συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών στα δημόσια έσοδα από 0,8% του ΑΕΠ σήμερα θα πάει στο 1,1% του ΑΕΠ, ποσοστό και πάλι μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προαναγγέλλοντας ότι πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα σύγκλισης.
Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε επίσης ότι θα εξοικονομηθούν πόροι ύψους 100 εκ ευρώ από κοινωνικά επιδόματα ευπαθών ομάδων. “Σήμερα 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δίκαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Δηλώνουν εργαζόμενοι και επιχειρηματίες και την ίδια ώρα εμφανίζονται ως άποροι. Ελάτε εσείς να μου πείτε ότι αυτό πρέπει να διατηρηθεί”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Επικαλέστηκε επίσης ότι τα πρόσθετα έσοδα ύψους 550 εκ ευρώ από τη ρύθμιση θα κατευθυνθούν στην υγεία και στην παιδεία.