Ο Επώνυμος Αλκοολικός, η Ανώνυμη Σούλα και το τραύμα του outing
“Ένα βίντεο που έπρεπε να συμβεί εδώ και καιρό… Aς μιλήσουμε για τη Soula Glamorous!”
Έτσι ξεκινά το βίντεό του ο Youtuber “Επώνυμος Aλκοολικός” (Δημήτρης Πορφυρόπουλος), στο οποίο εξιστορεί τη δημόσια διαπόμπευση που βίωσε από την τρολ ανώνυμη σελίδα του Instagram “Soula Glamorous”.
O Επώνυμος Αλκοολικός, στο βίντεο που ανήρησε στο Youtube, το οποίο έχει ξεπεράσει τις 450.000 προβολές, ισχυρίζεται ότι η Soula Glamorous του έκανε outing το 2018, δηλαδή ότι αποκάλυψε τη σεξουάλικοτητά του χωρίς τη θέλησή του. Ο Youtuber εξηγεί ότι ήταν θαυμαστής της Soulas Glamorous το 2016, καθώς ήταν από τις πρώτες σελίδες με γκέι χιούμορ, πριν το προφίλ γίνει κακοποιητικό.
Το 2018 λοιπόν η εν λόγω σελίδα ανήρτησε στο Instagram ένα στόρι “κάντε μου μία ερώτηση” και όταν η Soula ρωτήθηκε να πει τη γνώμη της για τον Επώνυμο Αλκοολικό, η ίδια απάντησε: “ΡΕ ΚΟΛΗΤΕΣ ΤΟΝ ΠΑΙΡΝΕΙ Ή ΤΟΝ ΔΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ; ΞΕΡΟΥΜΕ;”.
“Θα μου πεις, είναι αυτό outing; Είναι outing και μάλιστα με έναν πολύ άσχημο και βίαιο τρόπο, που αν ήμουν ανοιχτός με αυτή την πληροφορία, δεν θα με ένοιαζε, εκείνη την περίοδο όμως δεν ήταν έτσι. Ένιωσα άβολα, απροστάτευτος, φοβισμένος, γιατί μία σελίδα με 100.000 followers, ανακοινώνει δημόσια τη σεξουαλικότητά μου για την οποία εγώ δεν ήμουν ακόμα συμφιλιωμένος γιατί ζούσα σε μία πόλη που τη θεωρούσα κλειστόμυαλη..”, είπε αρχικά ο Youtuber.
“Εκείνο το βράδυ που είδα αυτό το story έπαθα σοκ, έστειλα στη Soula να κατεβάσει το story, γιατί δεν ένιωθα άνετα. Έστειλα δύο μηνύματα, γιατί δεν απαντούσε και της έγραψα στο δεύτερο, “σε παρακαλώ γιατί δεν το έχω μοιραστεί ακόμα, μπορείς να το σβήσεις αυτό το story;”. Μίλαγα ευγενικότατα σε έναν άνθρωπο που είχε γράψει αν τον δίνω ή τον παίρνω. Μου απάντησε “δεν γράψαμε κάτι κακό και δεν κατεβάζουμε το story, αφού είσαι αδερφή γιατί δεν το παραδέχεσαι;”. Αυτή ήταν η αντιμετώπιση, “αφού είναι αδερφή αφού είναι π…ης γιατί δεν το παραδέχεται; Μέχρι που ανέβασα ένα story που έλεγα, “όποιο ακολουθεί τη Soula δεν υπάρχει λόγος να ακολουθεί εμένα”.
“Το δεύτερο άτομο που χειρίζεται τη σελίδα, για να κάνει damage control, μου έστειλε ‘Έλα τώρα μιλάς με “την” πριν μίλαγες με “τον”’. Συγγνώμη για αυτό που ανεβάσαμε, αν θέλεις το σβήνω τώρα και ζητάμε και δημόσια συγγνώμη” επειδή χεστήκανε πάνω τους, όταν ζήτησα όποιος με ακολουθεί να μην ακολουθεί την Soula. Εγώ ήμουν διαλλακτικός και είπα οκ, δε μου ζήτησαν ποτέ δημόσια συγγνώμη. Μετά αντί για συγγνώμη, άρχισε και ανέβαζε δημόσια τις συνομιλίες μας, στην αρχή με το όνομα μου και μετά ανώνυμα με τη φωτογραφία μου.”, συνέχισε ο ίδιος.
“Τις επόμενες μέρες προσπαθούσε να με ενοχοποιήσει για το πως αντέδρασα και γιατί ζήτησα να κατέβει το story και αυτό λέγεται “εσωτερικευμένη ομοφοβία” γιατί τη σελίδα την είχαν δύο άτομα, μία κοπέλα και ένας άντρα γκέι -λέω την είχαν γιατί νομίζω ότι την έχουν πουλήσει-. Είναι εσωτερικευμένη ομοφοβία γιατί σαν μέλος την κοινότητας, το ένα μέλος της σελίδας, θα έπρεπε μετά το outing να με στηρίξει και όχι να μου απαντάει ειρωνικά… Έντεκα μήνες μετά έκανα ένα στόρι και είπα ότι μου είχε γίνει bullying από αυτή τη σελίδα και είπα και τα ονόματα των ατόμων που βρίσκονταν από πίσω, για να μιλάμε όλοι με τα ονόματα μας. Αυτό το είδαν τα άτομα που έτρεχαν τη σελίδα και με έβριζαν από τα προσωπικά τους profile”.Ο ίδιος περιγράφει ότι οι διαδικτυακές επιθέσεις συνεχίστηκαν για αρκετό καιρό, με τους διαχειριστές της σελίδας εκτός από τα social να βάζουν celebrities να του τηλεφωνούν και να του ζητούν να κατεβάσει το story με τα ονόματα, επειδή “καταστρέφει την καριέρα αυτών των παιδιών”.
Στη συνέχεια, ο Επώνυμος δέχθηκε και εξώδικο για story του, στο οποίο μιλούσε για την ταυτότητα της Soulas, με το οποίο του ζητούσαν να κάνει ένα story που να ζητάει συγγνώμη για την ανάρτησή του και να μην αναφέρει ξανά τα ονόματα τους.
Το σχετικό βίντεο του Επώνυμου
Τις τελευταίες ώρες στα social media έχει δημιουργηθεί ένα “κίνημα” αντίδρασης κατά της τρολ σελίδας του Instagram και ταυτοχρόνως υπέρ του Youtuber, με τους χρήστες να καλούν σε μαζικό cancel της… Σούλας.
Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η σελίδα Soula Glamorous “εξαφανίστηκε” από το Instagram, ώστε να μην χάσει μαζικά τους ακολούθους της και πιθανότατα θα επιστρέψει μόλις “ξεφουσκώσει” το ζήτημα.
Την ίδια ώρα, ο Επώνυμος Αλκοολικός ζητά να μην υπάρχει hate προς κανέναν άνθρωπο.
Το outing είναι κακοποίηση
Το outing αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία ένα άτομο αποκαλύπτει την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό κάποιου χωρίς τη συγκατάθεσή του.
Συνήθως το outing γίνεται με κακόβουλο τρόπο με τη μορφή “ξεμπροστιάσματος”, έχει χαρακτηριστικά κακοποίησης, ενώ παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα του ανθρώπου.
Ιδιαίτερα στο σχολικό περιβάλλον, συνήθως έχει χαρακτηριστικά εκβίασης και εκφοβισμού.
Αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στη ζωή του θύματος, επηρεάζοντας την εργασία του, την ψυχική του υγεία, την προσωπική του ασφάλεια, τη σχέση με τους φίλους και την οικογένειά του.
Το να αποκαλύπτεις ότι κάποιος “ανήκει στην queer ομπρέλα” χωρίς να το επιθυμεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, με το άτομο που γίνεται outed να εκτίθεται ενδεχομένως σε μπούλινγκ, βίαιο περιβάλλον, απόρριψη ή και απομόνωση.
Σε κοινωνίες όπου υπάρχουν έντονες προκαταλήψεις ή διακρίσεις, το outing μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρό, με δυνητικά αρνητικά αποτελέσματα για την ασφάλεια, τη σωματική και ψυχολογική υγεία του ατόμου.
Η εσωτερικευμένη ομοφοβία του διαχειριστή της τρολ σελίδας “Soula Glamorous”
Όπως τονίζει ο Επώνυμος, ένα από τα δύο άτομα που διαχειριζόταν τη σελίδα -εκείνο το διάστημα τουλάχιστον- ήταν ένα ανοιχτά γκέι άτομο. Και εδώ κάποιοι θα πουν “μας πώς είναι δυνατόν ένα queer άτομο να συμπεριφέρεται με κακοποιητικό τρόπο σε κάποιο άλλο μέλος της κοινότητας;”.
Και εδώ έρχεται η απάντηση: Η εσωτερικευμένη ομοφοβία που μπορεί να έχει ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο αναφέρεται στα αρνητικά συναισθήματα που τρέφει για τον ίδιο του τον εαυτό ή/και για άλλα μέλη της κοινότητας.
Σύμφωνα με το λεξικό της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA), η ομοφοβία περιγράφεται ως φόβος, προκατάληψη ή θυμός απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Αν και πολλά έχουν ειπωθεί για την ομοφοβία προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η εσωτερικευμένη ομοφοβία σπανίως αναφέρεται.
Τι σημαίνει εσωτερικευμένη ομοφοβία
Ο όρος εσωτερικευμένη ομοφοβία χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει τις ενσυνείδητες ή ασυνείδητες συμπεριφορές που έχει ένα άτομο, επειδή αισθάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί με τις προσδοκίες και τις επιταγές της ετεροκανονικότητας.
Όταν ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο χρησιμοποιεί κακοποιητική φρασεολογία ή προχωρά σε outing κάποιου άλλου, ασκεί μια κακοποιητική συμπεριφορά.
Και το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο όταν αυτό το άτομο έχει “φωνή” στα social media, ενώ ακολουθείται και από χιλιάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal for Equity in Health το 2017, διαπιστώθηκε ότι όσοι εμφανίζουν τέτοιες συμπεριφορές τείνουν να κρύβουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και να αναπτύσσουν ψυχολογική δυσφορία και κατάθλιψη.
Σύμφωνα με το healthline.com, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι:
- Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι η σεξουαλικότητα κάποιου μέχρι να το ανακοινώσει.
- Η εσωτερικευμένη ομοφοβία μπορεί να εμποδίσει κάποιον από το να εξερευνήσει τη σεξουαλικότητά του.
- Η σεξουαλικότητα ενός ατόμου μπορεί να εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Πού μπορείς να απευθυνθείς αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια
Η επιστημονική ομάδα του 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ ενθαρρύνει και επιδιώκει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν την ταυτότητα φύλου, την ομόφυλη συντροφικότητα και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Η Γραμμή συμβάλει στην πρόληψη, στην παρέμβαση και στην καταπολέμηση των διακρίσεων, της ρητορικής μίσους, της ομοφοβίας/τρανσφοβίας, του κοινωνικού αποκλεισμού λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και της διακριτικής αποσιώπησης αυτών.
Σε κάθε τηλεφώνημα απαντούν αποκλειστικά εξειδικευμένες/οι ψυχολόγοι. Έτσι, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο όσες φορές χρειαστείς και να μιλήσεις ανοιχτά για οτιδήποτε σε απασχολεί.
Οι κλήσεις είναι εμπιστευτικές και ανώνυμες. H Γραμμή είναι εύκολα προσβάσιμη σε ΑμεΑ/εμποδιζόμενα άτομα και μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα. Η ομάδα στέκεται δίπλα σε ανθρώπους τρίτης ηλικίας και όσους αντιμετωπίζουν θέματα ιδιωτικότητας, ανεξαρτησίας και δυσκολίας στη μετακίνηση.
Μπορείς να καλέσεις από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Παρέχεται ακόμη η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω διαδικτύου. Λογαριασμός skype: 11528 – ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. 11528 ή μέσω email στο [email protected].
Σχετικό Άρθρο
Η δημόσια διαπόμπευση της Ελληνίδας Miss Τουρισμός