Τι νέο φέρνει η Νέα Αριστερά
Η κοινοβουλευτική ομάδα «Νέα Αριστερά», με πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση, που ανακοινώθηκε επίσημα χθες στο Σεράφειο του Δήμου της Αθήνας, αναμφισβήτητα θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα την πολιτική επικαιρότητα.
Οι πολιτικές και κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες της θα βρεθούν «στο μικροσκόπιο» όλων των κομμάτων, και – όπως έχει ήδη διαφανεί- ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο και προήλθε. Επίσης οι 11 βουλευτές που την συναπαρτίζουν και το στελεχιακό δυναμικό που συσπειρώνεται γύρω της θα κληθούν να δείξουν τι σημαίνει το δεύτερο αλλά κυρίως το πρώτο συστατικό της ονομασίας της. Τι «νέο» δηλαδή θα κομίσουν στην πολιτική ζωή.
Να σημειωθεί ότι πως η «Νέα Αριστερά» θα «θεσμοποιήσει» την λειτουργία της αύριο Τετάρτη οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, στην συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου.
Ομάδα δίχως κόμμα (ακόμη)
Σε θεσμικό επίπεδο πάντως το «καινούργιο» φαίνεται να έχει ήδη …επιτευχθεί. Η «Νέα Αριστερά» είναι η μόνη συμπαγής Κοινοβουλευτική Ομάδα που καταγράφεται στα χρονικά της Βουλής δίχως να εκφράζει κάποιον κομματικό σχηματισμό. Αντιθέτως όπως διευκρινίζεται θα αποτελέσει το «πρόπλασμα» για την διαμόρφωση ενός πολιτικού φορέα τους επόμενους μήνες.
Όπως άλλωστε δήλωσε στην ομιλία του ο Αλέξης Χαρίτσης «με επίκεντρο την νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, διαμορφώνουμε ένα νέο εγχείρημα συλλογικής συμμετοχής».
Σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η καινούργια Κ.Ο έχουν ήδη ανακοινωθεί και μνημονεύθηκαν από τον πρόεδρο της: «θα μεταφέρει στη Βουλή το αίτημα για τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, το αίτημα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με πλήρη δικαιώματα, την καθημερινή μάχη για ίσα δικαιώματα για όλες και όλους– ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και κυρίως κοινωνική τάξη».
Όλα αυτά στην προοπτική της καθόδου στις επικείμενες ευρωεκλογές αφού όπως σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης «θα είμαστε εκεί»
Στόχος η …αποχή
Ένα ακόμη καινούργιο στοιχείο που διαφαίνεται στις τοποθετήσεις των στελεχών του χώρου είναι πως στρέφει την αναζήτηση ψηφοφόρων πρωτίστως στην «αποχή».
Μια κατηγορία πολιτών που φαίνεται συνεχώς να αυξάνεται με βάση τα δεδομένα των εκλογικών αναμετρήσεων. Δίχως αυτό να σημαίνει πως δεν απευθύνεται και στην «βάση» των υπόλοιπων πολιτικών σχηματισμών.
Ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν σαφής λέγοντας υπάρχει ο στόχος της «επιστροφής της πολιτικής στη ζωή των αριστερών και προοδευτικών πολιτών. Εκείνων που απέχουν και αδιαφορούν, εκείνων που νιώθουν ότι η πολιτική δεν απαντά στις ζωτικές τους ανάγκες». Μάλιστα στην λογική αυτή επισήμανε ότι πρέπει «να ανακαλύψουμε νέους τρόπους οργάνωσης, να σκεφτούμε επινοητικά, να αντλήσουμε δύναμη και ιδέες από τη συμμετοχή αυτών που μέχρι χτες δεν ήταν μαζί μας».
Ριζοσπαστισμός με κυβερνητική διάθεση
Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των βουλευτών και στελεχών της «Νέας Αριστεράς» ομνύει στον ριζοσπαστικό χαρακτήρα του χώρου, κατέστη (και) χθες σαφές πως αυτό δεν σημαίνει απόσταση από την ευθύνη της διακυβέρνησης.
«Δεν είμαστε δύναμη διαμαρτυρίας» ξεκαθάρισε στην ομιλία του ο Αλέξης Χαρίτσης. «Είμαστε δύναμη κοινωνικής διεκδίκησης. Αλλά είμαστε και δύναμη πολιτικής αλλαγής. Με τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων στο σήμερα και όχι στη Δευτέρα Παρουσία». Προσθέτοντας ότι εκφράζει την αντίληψη «μιας νέας αριστεράς που μιλά αξιόπιστα και με ειλικρίνεια στους πολίτες, που επεξεργάζεται συγκεκριμένες θέσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα, που δεν ετεροκαθορίζεται, αλλά προσδιορίζει η ίδια με σαφήνεια τους στόχους της. Μια αριστερά του 21ου αιώνα, για μια κοινωνία ισότητας, δημοκρατίας και ελευθερίας».
Την ίδια στιγμή πάντως ο πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε πως αυτή «αναλαμβάνει την ευθύνη της σύγκρουσης με τα ισχυρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που αυξάνουν τη δύναμή τους την ώρα που οι πολλοί και οι πολλές μαθαίνουν να ζουν με τα λίγα- τόσο ως εισόδημα, όσο και ως προσδοκίες. Για να μπουν κανόνες στην κερδοφορία των λίγων, για να μην είναι η εργασιακή ανασφάλεια και επισφάλεια οι αυτονόητες συνθήκες για τη νέα γενιά, για ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα μετατρέπει τη χώρα μας σε φτηνό πάροχο υπηρεσιών, αλλά σε ισχυρό παραγωγικό πόλο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας».
Όχι αρχηγισμός
Τέλος ένα εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο ήταν η οριοθέτηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τις λογικές του αρχηγισμού. Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως πρέπει «να φτιάξουμε ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής, μακριά από αρχηγισμούς, ηγεμονισμούς, απόλυτες και μοναδικές αλήθειες».
Τονίζοντας μάλιστα ότι ζητείται ένας φορέας που «δεν εμπλέκεται σε τοξικούς καυγάδες στο διαδίκτυο, αλλά δίνει την ουσιαστική μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία». Φράση που σαφώς αναφέρεται σε πρακτικές που τα στελέχη αυτά κατήγγειλαν ότι κυριαρχούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ.