πολιτική

Μαρινάκης: Θέλουμε οι διαφωνίες με την Τουρκία να μην παράγουν κρίσεις 

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος στα ελληνοτουρκικά, ώστε αν μη τι άλλο να αποφεύγονται κρίσεις και εντάσεις με την Τουρκία, προσβλέπει η κυβέρνηση από την επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο. Έκανε δε λόγο για “ένα ακόμη βήμα στην προσπαθεί ανά εμπεδωθεί κλίμα διαλόγου”. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά με την Τουρκία, για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα και πως η χώρα μας προσέρχεται σε διάλογο χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης σε κυριαρχικά δικαιώματα.

“Είναι δεδομένες οι διαφωνίες μας, αλλά θέλουμε οι διαφωνίες μας να μην παράγουν κρίσεις”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης. Σημείωσε δε ότι πρέπει να συνεχιστεί μία προσπάθεια, η οποία όπως επισήμανε εδώ και μήνες αποτυπώνει αποτελέσματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε μάλιστα ότι δεν έχει καμία ενημέρωση περί επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται άλλωστε να επισκεφθεί αυθημερόν την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, και στη συνέχεια με τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν προβλέπεται να είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Άννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κίλιτς.

Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις υπουργών. Από ελληνικής πλευράς στις συναντήσεις αυτές θα μετέχουν ο κ. Γεραπετρίτης, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, αντίστοιχα.

Ο κ. Μαρινάκης δεν θέλησε να επιβεβαίωσε ποιες διμερείς συμφωνίες θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη Ερντογάν. Ωστόσο διακηρυγμένος στόχος της Αθήνας είναι να επισφραγιστεί μία συμφωνία συνεργασίας στο μεταναστευτικό, την οποία η κυβέρνηση θα μπορεί να προβάλλει ιδιαίτερα στο ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκατάσταση ενός Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα ενός Τούρκου στη Λέσβου, ώστε να οι δύο πλευρές του Αιγαίου να συντονίζονται καλύτερα.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα: “Ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει μια νέα εποχή”

Ο παράγων Σαμαράς και τα εσωκομματικά της ΝΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την τελευταία παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετά την αιχμηρή συνέντευξη στην Καθημερινή δήλωσε στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηκωστή «7 προεδρικά πορτραίτα, ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει (σε διάλογο με την Τουρκία) αφήνοντας πίσω την Κύπρο.”

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν δύο γραμμές στο κόμμα της ΝΔ, αλλά ότι “η κυβέρνηση και η ΝΔ είναι πιο ενωμένες από ποτέ”. Έκανε εκ νέου λόγο για τις “γνωστές απόψεις που εκφράζει ο κ. Σαμαράς” και υποστήριξε ότι: “Δεδομένο είναι ένα, ότι το Κυπριακό για εμάς είναι ύψιστης σημασίας ζήτημα. Η θέση μας ταυτίζεται με αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας.”

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button