Δαμάσι: Οι σεισμόπληκτοι θα κάνουν ξανά Χριστούγεννα μέσα σε κοντέινερ – “Δεν αντέχεται αυτό το κλουβί”
Έχουν περάσει περισσότερα από 3,5 χρόνια από τότε που ο σεισμός “χτύπησε” την Ελασσόνα προκαλώντας πολλά προβλήματα σε γύρω οικισμούς και αφήνοντας πολλούς κατοίκους στο Δαμάσι χωρίς σπίτι.
Σχετικό Άρθρο
Οι ξεχασμένοι σεισμοπαθείς του Τυρνάβου – “Η κυβέρνηση μας άφησε αβοήθητους”
Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου του 2023, οι σεισμόπληκτοι εξακολουθούν να μένουν σε κοντέινερ, μέσα από τα οποία ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα Χριστούγεννα, για ακόμα μία φορά, τρίτη συνεχόμενη.
Η οργή και η αγανάκτηση είναι έκδηλη στις μαρτυρίες τους στο Thesstoday, για τις συνθήκες διαβίωσής τους αλλά και την υπομονή που κάνουν από το 2021, περιμένοντας από την κυβέρνηση και τις αρχές να λύσει μία πρωτεύουσα ανάγκη.
“Δεν αντέχεται αυτό το κλουβί, όσα χρόνια κι αν περάσουν”, λέει η κυρία Ελένη, 70 ετών, στην τοπική ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης, μία από τους κατοίκους του Δαμασίου που εξακολουθούν να μένουν μέσα σε κοντέινερ, έχοντας αφεθεί στην τύχη τους από το κράτος.
“Η κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις”
Όπως αναφέρει το Thesstoday, την ώρα που η Ελλάδα φορά τα γιορτινά της και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα Χριστούγεννα, οι σεισμόπληκτοι στολίζουν τα κοντέινερ τους ελπίζοντας πως φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά, χωρίς όμως να μπορούν να παραμερίσουν το αίσθημα οργής και εγκατάλειψης μετά από τόσο καιρό. Μάλιστα, όσοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία έχουν μεταφέρει τον αγροτικό εξοπλισμό τους σε αλάνα δίπλα ακριβώς από τα κοντέινερ.
Σχετικό Άρθρο
Δαμάσι: Το σχολείο φτιάχτηκε αλλά ο καταυλισμός παραμένει
Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα κοντέινερ μετατρέπονται “το χειμώνα σε… ψυγείο και το καλοκαίρι σε… φούρνο”, την ώρα που βρέφη, ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνιες παθήσεις καταβάλουν καθημερινό αγώνα επιβίωσης.
“Ζητάμε από την κυβέρνηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Πόσο καιρό θα ζούμε μέσα σε αυτά τα κουτιά; Θέλουμε να μπούμε στα σπίτια μας. Επιτέλους πρέπει οι αρμόδιοι να σκύψουν πάνω από τα προβλήματά μας. Να απελευθερώσουν άμεσα τα ποσά που χρειάζονται για να επισκευαστούν τα κόκκινα και κίτρινα σπίτια”, ανέφερε o πρόεδρος της κοινότητας Δαμασίου, Γιώργος Τσανάκας, τονίζοντας ότι, πλέον, το ποσό που δικαιούται ο κάθε κάτοικος θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων.
Μένουν σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινα”
Όπως ανέφερε στο Thesstoday, ο πρόεδρος της κοινότητας Δαμασίου, από τον Μάρτιο του 2021 μέχρι έχουν δοθεί μόνο δύο άδειες για την ανοικοδόμηση σπιτιών, γεγονός που έχει ωθήσει αρκετούς από τους σεισμόπληκτους να μείνουν σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινα”, ρισκάροντας τη ζωή τους, καθώς η υπομονή τους έχει εξαντληθεί.
“Συμπαραστεκόμαστε στους πλημμυροπαθείς όλης της Θεσσαλίας γιατί εμείς τους καταλαβαίνουμε περισσότερο από τον καθένα. Προτείνουμε τη συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενη και από πλημμυροπαθείς και από σεισμόπληκτους ώστε σαν μια γροθιά να ασκήσουμε πίεση προς κάθε κατεύθυνση για να δοθούν λύσεις. Πρόκειται για ζητήματα επιβίωσης” κατέληξε ο κ. Τσανάκας.