υγεία

Η άσκηση που διώχνει την κούραση και ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία σε ένα λεπτό

Τα δεινά που προκαλεί η καθιστική ζωή είναι γνωστά. Από ένα πρόχειρο φρεσκάρισμα δεν θα μπορούσε να λείψει η αύξηση της πίεσης, του κινδύνου για καρδιαγγειακές ασθένειες και άνοια, για άνοδο της χοληστερίνης, για οστεοπόρωση, συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και κατάθλιψης.

Όπως οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν μια λύση για όλους -ακόμα και αυτούς που επιμένουν να μη θέλουν καν να σκέφτονται πως θα πάνε στο γυμναστήριο-, δοκιμάζουν διάφορα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology ασχολήθηκε με τα squats.

Αποτελεσματικά είναι και τα μισά squats (σταματάμε στη μέση της διαδρομής).

Αν δεν είστε ενημερωμένοι, είναι γνωστά και ως ‘καθίσματα’ αφού μιμούνται την κίνηση και είναι αυτά.

H έρευνα έδειξε πως μόνο ένα λεπτό squats μετά κάθε παρατεταμένη περίοδο καθίσματος, μπορεί να διατηρήσει τη δύναμη του εγκεφάλου μας. Να βοηθήσει τη γνωστική μας λειτουργία.

Οι δοκιμές έγιναν σε νεαρούς ενήλικες. Πρώτα κάθονταν για τρεις ώρες αδιάκοπτα -χωρίς να κουνούν καν τα πόδια τους. Σε δεύτερη φάση σηκώνονταν κάθε 20 λεπτά ενός τρίωρου και έκαναν ένα λεπτό squats.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι ερευνητές μέτρησαν ανά διαστήματα (μετά το δεκάλεπτο, μετά τη μια ώρα, μετά το δίωρο και μετά το τρίωρο) την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος μέσω της εσωτερικής καρωτίδας (αντιπροσωπεύει το 75% της συνολικής ροής αίματος στον εγκέφαλο).

Ακολούθως, οι συμμετέχοντες έκαναν τεστ για τη μέτρηση της γνωστικής ικανότητας και της εκτελεστική λειτουργίας και τέλος, υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση ικανότητας ανίχνευσης γραμμών μεταξύ αλφαριθμητικών συνδυασμών.

Διαπιστώθηκε πως όταν γίνονταν οι έλεγχοι μετά τα squats, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τα τεστ πιο γρήγορα.

Επίσης, ανέφεραν μεγαλύτερη κόπωση και δυσκολία συγκέντρωσης, όταν δεν έκαναν καθίσματα.

Επιπλέον, η ροή του αίματος στην καρωτίδα μειώθηκε κατά πάνω από 3% στο μόνο καθιστικό τρίωρο.

Οι ερευνητής έγραψαν στη δημοσίευση πως «η παρέμβασή μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που επιδιώκουν να διαλύσουν την καθιστική συμπεριφορά τους, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη γνωστική τους ικανότητα σε περιόδους, όπως στο χώρο εργασίας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button