πολιτική

Ο Μητσοτάκης, ο Σούνακ και η γραβάτα του Καρόλου

Σε κοινό χώρο, στη 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) που πραγματοποιείται στο Ντουμπάι, βρίσκονται για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ στον απόηχο της ματαιωμένης τους συνάντησης, με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η συζήτηση που ακολούθησε έχει επηρεάσει το εσωτερικό των δύο χωρών -χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια εξέλιξη γύρω από την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα- τη στιγμή που η Αθήνα επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα.

Σε μια τέτοια συγκυρία, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στιλιστική επιλογή του βασιλιά Καρόλου στο περιθώριο της COP28, ο οποίος επέλεξε να εμφανιστεί φορώντας γραβάτα με ελληνικές σημαίες. Μάλιστα, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε τον βασιλιά Κάρολο να συνομιλεί με τον Ρίσι Σούνακ, φορώντας τη γραβάτα αυτή.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που ο βασιλιάς Κάρολος επιλέγει να φορέσει την εν λόγω γραβάτα, μιας και την είχε ξαναφορέσει, μαζί με ασορτί κασκόλ, τόσο στη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nissan, Makoto Uchida, στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 27 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής Επενδύσεων (GIS), όσο και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Yoon Suk Yeol, κατά την τετραήμερη επίσκεψή του στη Βρετανία, όπου, μεταξύ άλλων, παρών ήταν και ο Ρίσι Σούνακ.

Σχετικό Άρθρο

Κόσμος

H ελληνική… γραβάτα του Καρόλου στην συνάντηση με τον Σούνακ

Σούνακ: Δεν έχει αλλάξει η θέση μας

Το τετ α τετ Σούνακ – Καρόλου σημειώθηκε μάλιστα λίγο μετά τις δηλώσεις που έκανε στο αεροπλάνο για την COP28 ο βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η θέση του για τα Γλυπτά δεν έχει αλλάξει και ότι “επικεντρώνεται στο να προσφέρει στους πολίτες πράγματα που τους ενδιαφέρουν”.

Είναι ξεκάθαρο με βάση τη νομοθεσία ότι τα μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν. Ήμασταν ξεκάθαροι σε αυτό. Νομίζω ότι η ίδια η ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου αναφέρει ότι για να δοθεί ένα δάνειο πρέπει ο παραλήπτης να αναγνωρίσει τη νόμιμη ιδιοκτησία της χώρας που δανείζει. Οι Ελληνες δεν έχουν δείξει προθυμία να το κάνουν αυτό”, σημείωσε.

“Η άποψή μας και η θέση μας σχετικά με αυτό είναι απολύτως σαφής: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη”, είπε στη συνέχεια.

Σχετική Γνώμη

Γιώργος Καρελιάς

Ο Μητσοτάκης, ο Σούνακ και τα Μάρμαρα: Ντόρος να γίνεται…

Λόρα Κούνσμπεργκ: Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον Βασιλιά

Η εμφάνιση του βασιλιά Καρόλου δεν έμεινε απαρατήρητη και από την δημοσιογράφο του BBC Λόρα Κούνσμπεργκ, στην οποία και παραχώρησε προ λίγων ημερών συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν”.

Η Λόρα Κούνσμπεργκ σχολίασε: “Μάλλον πρέπει να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα τον Βασιλιά σήμερα ο οποίος φόρεσε γραβάτα με την ελληνική σημαία και ενώ μαίνεται η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Βρετανό και τον Έλληνα πρωθυπουργό”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button