Hunger Games του Ισραήλ στη Γάζα: Χώρισε εκατοντάδες οικόπεδα για βομβαρδισμούς
Νέα κλιμάκωση αναμένεται στην ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί καινούργια εκεχειρία ανάμεσα στις δύο αντιμαχόμενες μεριές.
Όπως ενημέρωσε ο στρατός του Ισραήλ η Γάζα χωρίζεται σε εκατοντάδες μικρές ζώνες οι οποίες θα βομβαρδιστούν. Ο στρατός του Ισραήλ δημοσίευσε μάλιστα έναν διαδραστικό χάρτη που χωρίζει τον θύλακα στις ζώνες αυτές, ώστε να “ενημερώνονται” οι άμαχοι για τις επικείμενες επιθέσεις και να φεύγουν προς άλλες ζώνες που θα θεωρούνται “ασφαλείς”.
Δείτε την ανάρτηση του ρεπόρτερ των Times Of Israel, Emanuel Fabian:
Η ενημέρωση αναφέρει:
“Όποιος βλέπει τον αριθμό του μπλοκ στο οποίο μένει ή βρίσκεται κοντά του πρέπει να παρακολουθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες του IDF μέσω των μέσων ενημέρωσης και να τις υπακούει.
Κάτοικοι της Γάζας, αυτός είναι ένας ασφαλής τρόπος για να διατηρήσετε την ασφάλειά σας, τις ζωές σας και τις ζωές των οικογενειών σας”.
Αναφέρεται ακόμη πως “η Χαμάς χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας ως ανθρώπινες ασπίδες, “φυτεύοντας” το αρχηγείο της και την στρατιωτική της υποδομή στις κατοικημένες περιοχές, στα νοσοκομεία, στα τζαμιά και στα σχολεία, μετατρέποντας τοποθεσίες πολιτών σε στρατιωτικούς στόχους, παραβιάζοντας έτσι το διεθνές δίκαιο περί κανόνων πολέμου, το οποίο ορίζει ρητά ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες”.
“Το IDF λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγει την πρόκληση απώλειας ζωής ή τραυματισμού αμάχων, υιοθετώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα”, αναφέρει η ανακοίνωση που συνοδεύει την ανάρτηση του διαδραστικού χάρτη.
Σύμφωνα δε με τον Guardian, πλέον το Ισραήλ ρίχνει ενημερωτικά φυλλάδια εκκένωσης και στις νότιες περιοχές της Γάζας, εκεί που είχε στείλει αρχικά τους αμάχους για να επιτεθεί στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Συγκεκριμένα, εντολές εκκένωσης δόθηκαν στο Khan Younis, ωστόσο είναι δύσκολο για τους αμάχους να βρουν καταφύγιο σε συνθήκες διαρκούς αποκλεισμού.
Πολλαπλές είναι φυσικά και οι αντιδράσεις για τον διαδραστικό χάρτη, με πολλούς να αναφέρουν πως οι άμαχοι καλούνται να φύγουν από τις εστίες τους που θα δεχθούν επίθεση, να πάνε σε κοντινές γειτονιές και ύστερα να επιστρέψουν εκεί που θα υπάρχουν μονάχα χαλάσματα. Παράλληλα, είναι σαφές πως οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με χρήστες των social media να χαρακτηρίζουν την όλη κατάσταση ως “hunger games”, ή παιχνίδια θανάτου. Ήδη άλλωστε έχουν σκοτωθεί πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα με πολλά παιδιά ανάμεσά τους.
Με τον παραπάνω τρόπο το Ισραήλ φαίνεται πως επιχειρεί να “νομιμοποιήσει” τις επιθέσεις προς τη δυτική κοινή γνώμη, καθιστώντας τες περισσότερο “επαγγελματικές”. Σε κάθε περίπτωση όμως, μιλάμε για μια επικοινωνιακή εκφορά υποκρισίας, μιας και ο θύλακας είναι διαρκώς σε συνθήκες καθολικού αποκλεισμού.
Γάζα: 54 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά την εκπνοή της εκεχειρίας
Ο επίσημος παλαιστινιακός ραδιοσταθμός μετέδωσε ακόμη ότι 54 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα μετά την εκπνοή της ισχύος μιας επταήμερης εκεχειρίας σήμερα στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Η Χαμάς θα υποστεί “τη χειρότερη καταστροφή”, υποσχέθηκε εξάλλου ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, μετά την επανάληψη των εχθροπραξιών.
Ο Εϊλόν Λεβί κατηγόρησε τη Χαμάς ότι δεν έδωσε νέο κατάλογο με ομήρους προς απελευθέρωση με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστίνιων κρατουμένων και ότι εκτόξευσε μια ρουκέτα εναντίον του ισραηλινού εδάφους πριν από το τέλος της εκεχειρίας, που ήταν προγραμματισμένο για τις 07:00.
Η επταήμερη ανακωχή, που ξεκίνησε στις 24 Νοεμβρίου και παρατάθηκε δύο φορές, επέτρεψε την ανταλλαγή δεκάδων ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα με αντάλλαγμα δεκάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους, ενώ διευκόλυνε την είσοδο στον παλαιστινιακό θύλακα ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε ότι με την επανάληψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων το Ισραήλ δεσμεύεται να πετύχει τους στόχους του στον πόλεμο.
Το Ισραήλ έχει δεσμευθεί να εξαλείψει τη Χαμάς, σε απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν ξεκινώντας μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών εναντίον της Γάζας, ενώ ακολούθησε και χερσαία εισβολή. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, εκ των οποίων περισσότερα από 6.000 παιδιά.
Το Κατάρ και η Αίγυπτος κατέβαλαν έντονες προσπάθειες για να παραταθεί η εκεχειρία μετά την ανταλλαγή χθες, Πέμπτη, οκτώ ακόμη Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα 30 Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Το Ισραήλ είχε θέσει την απελευθέρωση τουλάχιστον 10 ομήρων ημερησίως ως όρο για να συνεχίσει να δέχεται την αναστολή των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στη Γάζα.
Συνολικά κατά τις επτά ημέρες που διήρκεσε η εκεχειρία αφέθηκαν ελεύθεροι 105 όμηροι και 240 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, που επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ για τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου, δήλωσε στον Νετανιάχου πως το Ισραήλ δεν μπορεί να προκαλέσει στη νότια Λωρίδα της Γάζας τις μαζικές απώλειες αμάχων και τον εκτοπισμό των κατοίκων, όπως έκανε στο βόρειο τμήμα του θύλακα.
Οι προσπάθειες για νέα εκεχειρία συνεχίζονται με τη διαμεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου.