Έντονη κινητικότητα για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα – “Καμπανάκι” από τον ΠΟΥ
Η εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εισέρχεται σήμερα στην έκτη ημέρα της με μια αναμενόμενη νέα ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, τη στιγμή που οι διεθνείς μεσολαβητές πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειες για να επιτύχουν μια διαρκή κατάπαυση του πυρός.
«Ακτίνα ελπίδας και ανθρωπισμού μέσα στο σκοτάδι του πολέμου», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η παράταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, μέχρι τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, πρόκειται να επιτρέψει την απελευθέρωση άλλων 20 ομήρων της Χαμάς και άλλων 60 φυλακισμένων Παλαιστινίων, ανέφερε το Κατάρ, κύριος μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις.
Καθημερινά από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει γύρω στις δέκα γυναίκες και παιδιά τα οποία απήγαγε κατά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τριπλάσιων παλαιστίνιων φυλακισμένων. Δώδεκα όμηροι (δέκα Ισραηλινές και δύο Ταϊλανδοί) και τριάντα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν έτσι χθες, Τρίτη, το βράδυ.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε χθες, Τρίτη, τον κατάλογο των ομήρων που η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει σήμερα. Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά επίσημη επιβεβαίωση.
Η συμφωνία εκεχειρίας, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε με την υποστήριξη, εκτός του Κατάρ, και της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, επέτρεψε ήδη την απελευθέρωση 60 ισραηλινών ομήρων και 180 Παλαιστινίων που βρίσκονταν στις ισραηλινές φυλακές.
Είκοσι ένας ξένοι όμηροι, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που ζουν στο Ισραήλ, απελευθερώθηκαν εκτός του πλαισίου αυτής της συμφωνίας.
Οι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και οδηγήθηκαν στη Γάζα, κατά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους.
Δεκάξι ημέρες απομόνωσης
Σε αντίποινα, το Ισραήλ υπόσχεται να «εξοντώσει» τη Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε την επίθεσή της από τη Λωρίδα της Γάζας, πολιορκώντας και βομβαρδίζοντας ακατάπαυστα το παλαιστιμνιακό έδαφος και εξαπολύοντας στις 27 Οκτωβρίου μια χερσαία επίθεση.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, 14.854 άνθρωποι, από τους οποίους οι 6.150 κάτω των 18 ετών, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα.
Μέχρι στιγμής λίγες μαρτυρίες έχουν γίνει γνωστές σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ομήρων στη Γάζα. Όμως η γιαγιά του Εϊτάν Γιαχαλόμι, ενός 12χρονου παιδιού που απελευθερώθηκε τη Δευτέρα, αφηγήθηκε πως το αγόρι κρατήθηκε επί 16 ημέρες στην απομόνωση.
«Οι ημέρες που ήταν μόνος ήταν φρικτές», δήλωσε η Εσθήρ Γιαελί στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla. «Τώρα ο Εϊτάν είναι πολύ κλεισμένος στον εαυτό του».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε και πάλι χθες «να απελευθερώσει όλους τους ομήρους της Χαμάς», η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.
«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τις μάχες. Επωφελούμαστε από τις ημέρες παύσης για να (…) ενισχύσουμε την προετοιμασία μας», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Χέρζι Χαλεβί.
Στην παλαιστινιακή πλευρά, με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν στη Δυτική Όχθη τους φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ.
Στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Άχμεντ Σαλάιμα, ένας 14χρονος παλαιστίνιος πρώην κρατούμενος, ξαναβρήκε χθες το βράδυ την οικογένειά του, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για τον πιο νεαρό παλαιστίνιο φυλακισμένο που έχει απελευθερωθεί αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία.
«Δεν θα μπορέσω ποτέ να ευχαριστήσω αρκετά τον Θεό για την απελευθέρωση του γιού μου», είπε ο πατέρας του, ο Νάγεφ Σαλάιμα, ο οποίος εξήγησε πως «έχασε κάθε επαφή» μαζί του όταν άρχισε ο πόλεμος.
Οι μεσολαβητές δραστηριοποιούνται
Στους διαδρόμους, οι μεσολαβητές δραστηριοποιούνται για να παραταθεί η εκεχειρία πέραν της Πέμπτης. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται και πάλι αυτή την εβδομάδα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.
«Κύριος στόχος και ελπίδα μας αυτή τη στιγμή είναι να φθάσουμε σε μια διαρκή εκεχειρία που θα οδηγήσει σε νέες διαπραγματύσεις και τελικά στο τέλος του πολέμου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μάζεντ Αλ Ανσάρι.
«Εντούτοις εργαζόμαστε μ’ αυτό που έχουμε. Και αυτό που έχουμε είναι ότι μπορούμε να παρατείνουμε (την εκεχειρία) κατά μία ημέρα κάθε φορά που η Χαμάς είναι σε θέση να εγγυηθεί την απελευθέρωση τουλάχιστον δέκα ομήρων» εξήγησε.
Οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ συναντήθηκαν χθες, Τρίτη, στην Ντόχα για να συζητήσουν με τον πρωθυπουργό του Κατάρ σχετικά με την «επόμενη φάση» μιας εν δυνάμει συμφωνίας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγή ενημερωμένη για την επίσκεψη.
«Υποστηρίζουμε την παράταση αυτής της παύσης και μελλοντικές παύσεις, αν είναι απαραίτητο, ώστε να επιτραπεί η αύξηση της βοήθειας και να διευκολυνθεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων», ανέφεραν από την πλευρά τους οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Η παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα επέτρεψε την είσοδο νέων φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία πολιορκείται και βομβαρδίζεται επί επτά εβδομάδες από τον ισραηλινό στρατό.
Παρά την άφιξη από τις 24 Νοεμβρίου εκατοντάδων φορτηγών, η κατάσταση εκεί παραμένει «καταστροφική», εκτιμά το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM), προσθέτοντας πως «υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί λιμός».
Μεταδοτικές ασθένειες
«Δεν έχουμε ούτε νερό ούτε τροφή ούτε αλεύρι εδώ και δέκα ημέρες. Η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασράφ Σελίμ, ένας κάτοικος της Γάζας. «Ζούμε εδώ, όμως ταυτόχρονα δεν αισθανόμαστε ότι ζούμε. Δεν έχουμε νερό να πιούμε, δεν μας βοηθάει κανένας» συνεχίζει.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως διαπίστωσε «μαζική αύξηση» ορισμένων μεταδοτικών νόσων, κυρίως 45 φορές περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως κρούσματα διάρροιας στα παιδιά, την ώρα που τα περισσότερα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας έχουν πάψει να λειτουργούν.
Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει φθάσει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον συνολικά σε 2.000 φορτηγά με τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία των υποδομών αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού.