Κομισιόν: Πράσινο φως για την τρίτη δόση του ΤΑΑ
Η Κομισιόν ενέκρινε σήμερα θετική προκαταρκτική αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος πληρωμής της Ελλάδας για 3,64 δισ. ευρώ, -1,69 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ σε δάνεια-, στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), του βασικού εργαλείου στο επίκεντρο του NextGenerationEU.
Στις 16 Μαΐου 2023 η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή αίτημα πληρωμής για επιχορηγήσεις, με βάση την επίτευξη των 39 οροσήμων και τριών στόχων που επελέγησαν στο πλαίσιο της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για την τρίτη δόση των επιχορηγήσεων. Στις 22 Νοεμβρίου 2023, η Ελλάδα υπέβαλε επίσης αίτημα πληρωμής για δάνεια σχετικά με την επίτευξη ενός στόχου.
Περιλαμβάνεται επίσης σειρά μετασχηματιστικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μεταξύ άλλων μέσω της θέσπισης συστήματος πολυεπίπεδης διακυβέρνησης που θα εξορθολογίσει την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών, και θα ενισχύσει την καταπολέμηση της διαφθοράς και του λαθρεμπορίου. Προβλέπονται και άλλες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του πολεοδομικού σχεδιασμού· την προώθηση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των ανέργων· τη σύσταση ρυθμιστικής αρχής που θα εξασφαλίσει ένα πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων και πιο βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων· και την εισαγωγή δίκαιων και διαφανών διαδικασιών σύναψης συμβάσεων για τις δημόσιες υπηρεσίες αστικών και περιφερειακών επιβατικών μεταφορών και τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου για τα βιομηχανικά πάρκα. Ο ένας στόχος που αφορούσε το αίτημα πληρωμής για δάνεια απαιτούσε την υπογραφή δανείων ύψους τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ΜΑΑ, μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών, για τη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία.
Τα αιτήματα αυτά αφορούν επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, της δρομολόγησης έργων που συνδέονται με ανακαινίσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης οικιστικών κτιρίων, της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης και της χρήσης υποδομών οπτικών ινών σε κτίρια.
Μαζί με το αίτημά τους, οι ελληνικές αρχές διαβίβασαν λεπτομερή και πλήρη στοιχεία που καταδεικνύουν την εκπλήρωση των 43 οροσήμων και στόχων. Η Επιτροπή αξιολόγησε με προσοχή τις πληροφορίες αυτές προτού παρουσιάσει τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της ως προς το αίτημα πληρωμής.
Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει ευρύ φάσμα επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων, διαρθρωμένων σε τέσσερις θεματικές συνιστώσες. Το αναθεωρημένο σχέδιο, μόλις εγκριθεί από το Συμβούλιο, θα ανέρχεται σε 35,95 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΜΑΑ) και 17,73 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΜΑΑ.
Οι πληρωμές στο πλαίσιο του ΜΑΑ βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση από τα κράτη μέλη των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στα οικεία σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Επόμενα βήματα
Η Επιτροπή διαβίβασε στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (ΟΔΕ), για γνωμοδότηση, τη θετική προκαταρκτική αξιολόγησή της σχετικά με την εκπλήρωση, από την Ελλάδα, των οροσήμων και στόχων που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη πληρωμή. Η γνώμη της ΟΔΕ, η οποία πρόκειται να εκδοθεί το αργότερο εντός τεσσάρων εβδομάδων, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση της Επιτροπής. Μετά τη γνωμοδότηση της ΟΔΕ, η Επιτροπή θα εκδώσει τελική απόφαση σχετικά με την εκταμίευση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης, μέσω επιτροπής επιτροπολογίας. Η εκταμίευση προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί μετά την έκδοση της απόφασης από την Επιτροπή.
Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα μελλοντικά αιτήματα πληρωμής της Ελλάδας σε συνάρτηση με την εκπλήρωση των οροσήμων και στόχων που περιγράφονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου και αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων.
Νίκος Παπαθανάσης: Νέα επιβράβευση για την ελληνική οικονομία από τη θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αίτημα πληρωμής των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα (28/11) θετική προκαταρκτική αξιολόγηση για το αίτημα πληρωμής της Ελλάδας για επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 3,6 δισ.ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ).
Το αίτημα πληρωμής για το σκέλος των επιδοτήσεων αξιολογήθηκε θετικά αφού ολοκληρωθήκαν επιτυχώς 42 ορόσημα και στόχοι που αφορούν μεταξύ άλλων στην συμβασιοποίηση έργων, όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του Κράτους, το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων, η εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης δράσεων, όπως η ολοκλήρωση κατάρτισης για 150.000 άτομα, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ, η λειτουργία 50 μονάδων ψυχικής υγείας κ.ά.
Αφορούν επίσης σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, την ηλεκτροκίνησης, τη σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτινων πόρων κ.ά.
Το αίτημα των δανείων υποβλήθηκε καθώς εκπληρώθηκε νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό ο στόχος της συμβασιοποίησης 3,52 δισ. € δανειακών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κομισιόν απέστειλε ήδη τη θετική αξιολόγησή της στην Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή (Economic and Financial Committee), αιτούμενη τη γνωμοδότησή της, εντός τεσσάρων εβδομάδων, όπως ορίζει ο σχετικός Κανονισμός. Θα ακολουθήσει η έκδοση της τελικής της απόφασης, για την εκταμίευση των 3,6 δισ. Ευρώ.
Ως προς τα ποσά που αντιστοιχούν στο αίτημα πληρωμής, η Επιτροπή προέβη ήδη στην αναπροσαρμογή τους με βάση την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η οποία περιλάμβανε την μείωση του ποσού επιδοτήσεων λόγω αύξησης του ΑΕΠ σε 17,4 δισ.ευρώ και το αίτημα για επιπλέον δάνεια 5 δις ευρώ. Επομένως, το ποσό που θα εκταμιευτεί προς τη χώρα μας, ανέρχεται συνολικά σε 3,64 δις ευρώ, εκ των οποίων 1,69 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων και 1,95 δισ. ευρώ από το δανειακό σκέλος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και αρμόδιος για το Ταμείο Ανάκαμψης κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα επιβράβευση της ακολουθούμενης αναπτυξιακής πολιτικής της Κυβέρνησης, και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σηματοδοτεί την αναγνώριση της στρατηγικής των μεταρρυθμίσεων που με πίστη και αποφασιστικότητα ακολουθούμε, σεβόμενοι τους δημοσιονομικούς κανόνες και τους στόχους του προγράμματος Σταθερότητας, με παράλληλη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας, και βασικό πρόταγμα την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των συμπολιτών μας»
Ο Διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: «Η σημερινή, θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση 3,6 δις ευρώ έως το τέλος του έτους από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνει τη συστηματική και επίπονη προσπάθεια εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να αξιοποιήσουμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο».