8 μύθοι για το σεξ που οι ειδικοί θέλουν να μην πιστεύεις
Για πολλούς ανθρώπους η συζήτηση γύρω απ’ το σεξ είναι δύσκολη ακόμα και με εκείνους που τους βλέπουν κάθε μέρα -και νύχτα- γυμνούς. Και έτσι η παραπληροφόρηση γύρω απ’ αυτά τα ζητήματα καλά κρατεί.
Οι New York Times, θέλοντας να κάνουν κάτι γι’ αυτό, επικοινώνησαν με μία σειρά από σεξολόγους και ερευνητές, ρωτώντας τους κάτι πολύ απλό: ποιους μύθους γύρω απ’ το σεξ θα ήθελαν να τους δουν να εξαφανίζονται μία και καλή.
Και αυτά είναι όσα είπαν:
ΜΥΘΟΣ 1: ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕΞ ΑΠΟ ΣΕΝΑ
“Για κάποιον περίεργο λόγο, το άτομο συνεχίζει να πιστεύει σε αυτόν τον μύθο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του”, δήλωσε η Ντέμπι Χέρμπενικ, διευθύντρια του Κέντρου Προαγωγής της Σεξουαλικής Υγείας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.
Πολλοί έφηβοι πιστεύουν ότι “όλοι το κάνουν”, είπε, οδηγώντας τους να βιαστούν να κάνουν σεξ, κάτι για το οποίο απλώς δεν είναι έτοιμοι. Αυτός ο μύθος μπορεί να κάνει ακόμη και τους ηλικιωμένους σε μακροχρόνιες σχέσεις να αισθάνονται χάλια, λες και είναι οι μόνοι που η επιθυμία τους για σεξ μειώθηκε με τα χρόνια.
“Ένας στους τρεις ανθρώπους δεν είχε σεξουαλική επαφή τον προηγούμενο χρόνο”, είπε η Δρ Χέρμπενικ, στηριζόμενη σε αρκετές έρευνες. Επισημαίνει, επίσης, την έρευνα στην οποία έχει εργαστεί και δείχνει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί. (Οι ερευνητές έχουν υποθέσει ότι η μείωση σχετίζεται με παράγοντες όπως η αύξηση του sexting και της διαδικτυακής πορνογραφίας, καθώς και η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ απ’ τους νέους.)
“Αυτή η πραγματικότητα αν γίνει ευρύτερα γνωστή μπορεί να κάνει αυτές τις περιόδους ελάχιστης έως καθόλου σεξουαλικής επαφής να φαίνονται πιο συνηθισμένες από όσο νομίζουμε ότι είναι”, είπε η Δρ Χέρμπενικ. “Τούτου λεχθέντος, για όσους αναζητούν μεγάλη διάρκεια στη σεξουαλική τους ζωή, είναι σημαντικό να σκέφτονται το σεξ με ολιστικό τρόπο”. Αυτό σημαίνει να φροντίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία, είπε, και να μιλούν για τα συναισθήματά τους με τον σύντροφό τους, προκειμένου να διατηρήσουν μια αίσθηση οικειότητας και σύνδεσης.
ΜΥΘΟΣ 2: ΣΕΞ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ
Οι σεξοθεραπευτές συχνά στεναχωριούνται που οι άνθρωποι παγιδεύονται σε ορισμένα “σεξουαλικά σενάρια” ή στην ιδέα ότι το σεξ πρέπει να εξελίσσεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο -συνήθως, ένα μικρό προκαταρκτικό παιχνίδι που οδηγεί σε σεξ.
Αλλά “πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τον ορισμό του σεξ με έναν μόνο τρόπο”, είπε ο Ίαν Κέρνερ στους NYT, σεξοθεραπευτής και συγγραφέας του “She Comes First”. Σημείωσε ότι αυτός ο τύπος στενομυαλιάς έχει συμβάλει στο μακροχρόνιο χάσμα ευχαρίστησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στις ετεροφυλόφιλες επαφές. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 75% των ετεροφυλόφιλων ανδρών δήλωσαν ότι είχαν οργασμό κάθε φορά που είχαν σεξουαλικά οικειότητα τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με μόλις το 33% των ετεροφυλόφιλων γυναικών.
Μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 18% των γυναικών είχαν οργασμό μόνο από τη διείσδυση, ενώ το 37% είπε ότι χρειάζονταν επίσης διέγερση και της κλειτορίδας για να έρθει σε οργασμό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Αντί να βιάζεστε να πάτε γρήγορα στη σεξουαλική επαφή, είπε ο Δρ Κέρνερ, θα έπρεπε να εστιάσετε στο “outercourse”, ο οποίος είναι ένας όρος-ομπρέλα για οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα που δεν περιλαμβάνει διείσδυση.
“Στις περισσότερες mainstream ταινίες, η εικόνα που δίνεται είναι ότι οι γυναίκες έχουν αυτούς τους γρήγορους και υπέροχους οργασμούς μόνο από τη διείσδυση και πως τα προκαταρκτικά είναι απλώς η εισαγωγή σε αυτό το κύριο γεγονός”, είπε η Δρ Μιντζ. “Αυτό είναι, επιστημονικά μιλώντας, επιζήμιο και ψευδές”.
Σε έρευνα χιλιάδων γυναικών για το βιβλίο της “Becoming Cliterate”, η Δρ. Μιντζ βρήκε ότι το ποσοστό των γυναικών που δήλωσαν ότι είχαν οργασμό μόνο από τη διείσδυση ήταν μόλις 4% ή και λιγότερο.
Η εξίσωση του σεξ με τη διείσδυση αφήνει απ’ έξω τους ανθρώπους που κάνουν σεξ με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, ο Τζο Κορτ, ένας σεξοθεραπευτής, επινόησε τον όρο “sides” για να περιγράψει τους ομοφυλόφιλους άνδρες που δεν κάνουν πρωκτικό σεξ. Ο Λεξ Μπράουν-Τζέιμς, επίσης σεξοθεραπευτής, είπε ότι αυτή η άποψη αγνοεί επίσης τα άτομα με ορισμένες αναπηρίες καθώς και εκείνα που απλά δεν απολαμβάνουν τη διείσδυση. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση από πράγματα όπως το στοματικό σεξ ή “ακόμα και μόνο τη σωματική επαφή”, είπε.
ΜΥΘΟΣ 3: Ο ΚΟΛΠΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ
Μερικές φορές οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση βιώνουν πόνους κατά τη διάρκεια του διεισδυτικού σεξ. Όμως, ενώ η κολπική ξηρότητα επηρεάζει τις ηλικιωμένες σε υψηλότερο ποσοστό, αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής τους, είπε η Δρ Χέρμπενικ, κάτι που έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των γυναικών.
Υπολογίζεται ότι το 17% των γυναικών μεταξύ 18 και 50 ετών αναφέρουν κολπική ξηρότητα κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ περισσότερο από το 50% την εμφανίζουν μετά την εμμηνόπαυση. Σημείωσε επίσης ότι συμβαίνει συχνότερα όσο οι γυναίκες θηλάζουν ή κατά την εμμηνόπαυση και ότι ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντισυλληπτικών, μπορούν να μειώσουν τη λίπανση.
“Όπως λέω συχνά στους μαθητές μου, οι κόλποι δεν είναι τροπικά δάση”, είπε η Δρ Χέρμπενικ, σημειώνοντας ότι η έρευνά της διαπίστωσε ότι οι περισσότερες Αμερικανίδες έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο λιπαντικό κάποια στιγμή. “Μπορούμε να νιώθουμε διέγερση ή ερωτευμένες και παρόλα αυτά να μην λιπαίνεται ο κόλπος όσο θέλουμε”.
ΜΥΘΟΣ 4: ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΣΕΞ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ
Αν και το λιπαντικό μπορεί να βοηθήσει ορισμένες γυναίκες να βιώσουν περισσότερη ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το σεξ δεν πρέπει να πονάει. Υπολογίζεται ότι το 75% των γυναικών βιώνουν επώδυνο σεξ κάποια στιγμή στη ζωή τους, το οποίο μπορεί να έχει πολλές βαθύτερες αιτίες: γυναικολογικά προβλήματα, ορμονικές αλλαγές, θεραπεία καρκίνου, κα.
Η Σεμέκα Θορπ, ερευνήτρια που ειδικεύεται στη σεξουαλική ευημερία των μαύρων γυναικών, είπε ότι πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι ο πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ είναι σημάδι καλού σεξ.
Και οι άνδρες όμως μπορεί να αισθανθούν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό για όποιον νιώθει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ να επισκεφτεί έναν γιατρό.
ΜΥΘΟΣ 5: ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΣΕΞ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
“Η ασυμφωνία επιθυμίας είναι το Νο. 1 πρόβλημα που αντιμετωπίζω στη δουλειά μου και σε καμία περίπτωση ο σύντροφος με τη μεγαλύτερη επιθυμία δεν είναι πάντα ο άνδρας”, είπε ο Δρ. Κέρνερ. “Αλλά εξαιτίας αυτού του μύθου, οι άντρες αισθάνονται συχνά μια αίσθηση ντροπής για την έλλειψη επιθυμίας, και αισθάνονται και την πίεση να κάνουν σεξ για πρώτη φορά νωρίτερα”.
(Η Δρ. Χέρμπενικ σημείωσε και τον σχετικό μύθο ότι οι γυναίκες δεν αυνανίζονται, κάτι που είπε ότι τις εμποδίζει να εξερευνήσουν πλήρως τη σεξουαλικότητά τους.)
Όμως, ενώ υπάρχουν δεδομένα που υποδηλώνουν ότι οι άνδρες αυνανίζονται συχνότερα από τις γυναίκες, είναι μύθος ότι οι γυναίκες δεν θέλουν σεξ ή ότι οι άνδρες θέλουν πάντα, είπε ο Δρ Μπράουν-Τζέιμς. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η επιθυμία των γυναικών έτεινε να αυξομειώνεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά και ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν πολύ παρόμοιες διακυμάνσεις επιθυμίας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
ΜΥΘΟΣ 6: Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ
Οι σεξοθεραπευτές και οι ερευνητές γενικά πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο τύποι επιθυμίας: η αυθόρμητη ή η ξαφνική επιθυμία σεξουαλικής επαφής και η ανταποκρινόμενη, η οποία προκύπτει ως απόκριση σε ερεθίσματα, όπως το άγγιγμα.
Οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η αυθόρμητη επιθυμία -που είναι αυτό που βιώνουν πολλοί εραστές νωρίς στις σχέσεις- είναι κατά κάποιο τρόπο η καλύτερη.
Αλλά η Λόρι Μπρότο, ψυχολόγος και συγγραφέας του “Better Sex Through Mindfulness”, είπε στους NYT ότι μεγάλο μέρος της δουλειάς της είναι να κανονικοποιεί την επιθυμία του δεύτερου είδους, ιδιαίτερα μεταξύ των γυναικών και εκείνων που έχουν μακροχρόνιες σχέσεις.
Τους βοηθά να καταλάβουν ότι είναι δυνατό να κάνουν σεξ χωρίς αυθόρμητη επιθυμία, αρκεί να υπάρχει προθυμία και συναίνεση. Η Δρ. Μπρότο το παρομοιάζει με το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο όταν δεν έχεις και πολλή όρεξη. “Οι ενδορφίνες σου αρχίζουν να ρέουν, νιώθεις πολύ καλά και μετά είσαι ευγνώμων που πήγες”.
ΜΥΘΟΣ 7: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΣΕΞ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΟ
Η Δρ. Μπρότο διαφωνεί επίσης με την ιδέα ότι “το προγραμματισμένο σεξ είναι κακό σεξ”, επειδή το κάνει “κλινικό, αποστειρωμένο και βαρετό”.
Αυτή η άποψη “κάνει τόσο μεγάλο κακό”, είπε. Και έχει ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να αντιμετωπίζουν το σεξ σαν εκ των υστέρων σκέψη, να το κάνουν μόνο αργά το βράδυ όταν είναι εξαντλημένοι ή έχουν αλλού το μυαλό τους, είπε ο Δρ Μπρότο -και αν βρουν καθόλου χρόνο για αυτό.
Όταν οι πελάτες αγχώνονται με την πρακτική του προγραμματισμού σεξ, θα τους ρωτήσει: υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες στη ζωή σας που αγαπάτε ή που είναι σημαντικές για εσάς και τις οποίες δεν τις σχεδιάζετε ποτέ ή δεν τις βάζετε στο ημερολόγιο; Η απάντηση, είπε, είναι συνήθως όχι.
ΜΥΘΟΣ 8: ΤΟ ΠΕΟΣ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΟ ΟΣΟ ΤΑ ΑΛΛΑ
Οι άνδρες νιώθουν μία πίεση για το πώς φαίνεται ή λειτουργεί το πέος τους, είπε ο Δρ Κέρνερ. Οι νεότεροι άνδρες, είπε, πιστεύουν ότι δεν πρέπει να έχουν στυτική δυσλειτουργία, ενώ οι ηλικιωμένοι παίρνουν το μήνυμα ότι η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι κάτι από το οποίο γλιτώνουν όσο μεγαλώνουν και γίνονται πιο έμπειροι.
Τα δεδομένα όμως λένε μια τελείως διαφορετική ιστορία. Αν και η στυτική δυσλειτουργία -η οποία ορίζεται ως μια σταθερή αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης στύσης, όχι μόνο κάποια περιστασιακά προβλήματα στύσης- τείνει να αυξάνεται με την ηλικία, επηρεάζει επίσης περίπου το 8% των ανδρών στα 20 τους και το 11% των ανδρών στα 30 τους. Και το 20% των ανδρών μεταξύ 18 και 59 ετών αναφέρουν ότι βιώνουν πρόωρη εκσπερμάτιση.
“Δεν έχουμε κάποιο μπλε χάπι που να εξαφανίζει και την πρόωρη εκσπερμάτωση, επομένως δεν κάνουμε την ίδια πολιτισμική συζήτηση με τη στυτική δυσλειτουργία”, είπε ο Δρ Κέρνερ. “Απλώς έχουμε μείνει με τους μύθους ότι οι άντρες με πρόωρη εκσπερμάτωση είναι κακοί στο κρεβάτι ή εγωιστές στο σεξ”.
Ομοίως, μελέτες δείχνουν ότι πολλοί άνδρες -γκέι και στρέιτ- ανησυχούν ότι το πέος τους δεν είναι αρκετό σε μέγεθος, παρόλο που πολλοί σύντροφοι λένε ότι δεν προτιμούν ένα ιδιαίτερα μεγάλο πέος.
“Το σεξ με σύντροφο είναι πολύπλοκο”, είπε ο Δρ Κέρνερ. “Περιλαμβάνει άγγιγμα, συντονισμό, σύνδεση και επικοινωνία”.